ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Arjantin ziyareti sırasında mevkidaşı Diana Mondino ile ortak bir basın toplantısı düzenleyerek Orta Doğu gündemini değerlendirdi. İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da 3,300'den fazla konut inşa planına tepki gösteren Blinken, "Yerleşim yerleri konusundaki haberleri gördük ve açıkçası bu duyurudan dolayı hayal kırıklığına uğradığımızı söylemem lazım. İster Cumhuriyetçi ister Demokrat ABD yönetimleri uzunca bir süredir yeni yerleşim yerlerinin barışa ulaşmada ters etkiye sahip olduğu görüşünde. Ayrıca bu yerleşim yerleri uluslararası hukuka da uygun değil." ifadelerini kullandı.

Blinken ayrıca İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki son savaş sonrasına ilişkin kabineye sunduğu planı da değerlendirdi. Plan hakkındaki haberleri gördüğünü ancak detayları görmeden bir değerlendirme yapmayacağını belirten Blinken, "Gazze terörizm için platform olamaz. Bununla beraber Gazze'de hiçbir şekilde İsrail işgali olmamalı ve Gazze'nin yüz ölçümü daraltılmamalı." yorumunda bulundu.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında Netanyahu'nun planının henüz kabinede onaylanmadığını belirtti. Dujarric, BM'nin öncelikli olarak acilen ateşkes sağlanması, insani yardımın artırılması ve esirlerin koşulsuz serbest bırakılması çağrılarını yinelediğini dile getirdi. Netanyahu'nun planıyla ilgili olarak Dujarric, "Plan, bizim Gazze halkı için tüm ümit ettiklerimizle ve İsrail ile Filistin halkının yan yana yaşama ihtimaliyle ters düşüyor." şeklinde değerlendirme yaptı.

Ebu Ubeyde'den İsrail'e "Hazırız" Mesajı Ebu Ubeyde'den İsrail'e "Hazırız" Mesajı

Netanyahu'nun sunduğu yol haritasına göre, İsrail'in Gazze'de silahsızlandırma, güvenlik ve askeri konularda hareket özgürlüğünü koruma, Mısır-Gazze sınırında tampon bölge oluşturma ve Gazze'nin sivil idaresini belirleme gibi adımlar atması planlanıyor. Bu plan, bölgedeki taraflar arasındaki gerginliği artırabilecek nitelikte olup uluslararası toplumun dikkatle takip ettiği bir konu haline gelmiştir.

Kaynak: Sözcü