Kırklareli'nin Vize ilçesi sınırlarındaki Kazandere, Pabuçdere ve Istrancalar barajları, Trakya'dan İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan önemli kaynaklardan biri konumunda. Bu barajlardaki doluluk oranı, son dört yılın en yüksek seviyesine ulaşarak sevindirici bir durumu işaret ediyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü'nden korkutan rapor: İklim krizinde kırmızı alarm verildi Dünya Meteoroloji Örgütü'nden korkutan rapor: İklim krizinde kırmızı alarm verildi

Kasım ve Aralık aylarında yüzde 7 doluluk oranına kadar düşen barajlar, kış aylarında artan yağışlarla birlikte yeniden hayat buldu. Kazandere'nin doluluk oranı yüzde 72,18'e, Pabuçdere'nin yüzde 69,94'e ve Istrancalar'ın yüzde 77,42'ye ulaşarak önemli bir artış kaydetti. Bu barajların yanı sıra İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan toplam 10 barajın doluluk oranı da yüzde 79,10 olarak ölçüldü.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, bu durumu değerlendirirken, bölgedeki yağışların barajları doldurduğunu ancak yer altı sularına etkisinin sınırlı olduğunu belirtti. Yağışların yüzde 10 ila 13'ünün yer altı sularına karıştığını ifade eden Tecer, ancak bu durumun bölgedeki yer altı suyu rezervlerini telafi etmeye yetmeyeceğini vurguladı.

Tecer, Trakya'nın sanayi bölgesi olmasının su tüketimini artırdığını ve yer altı suyu seviyelerinin ciddi şekilde düştüğünü belirtti. Bu nedenle, bireysel tüketimin gözden geçirilmesi, yağmur hasadı gibi yöntemlerin kullanılması ve tarımsal sulamada modern tekniklerin benimsenmesi gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, sanayi atıklarının arıtılarak geri kazanılması ve tekrar kullanılması gerektiğini vurguladı.

Barajların bulunduğu Aksicim köyünde yaşayan Yaşar Sağdıç ise barajların dolmasıyla birlikte büyük bir sevinç yaşadıklarını belirtti. Geçen yıl yaşanan sıkıntıların ardından bu yıl artan yağışlarla birlikte rahat bir nefes aldıklarını ifade etti.

Kaynak: SÖZCÜ