İstanbul'un tarihi ve turistik öneme sahip İstiklal Caddesi üzerindeki yetki ve sorumluluk konusu, Beyoğlu Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında bir hukuk mücadelesine yol açtı. Beyoğlu Belediyesi'nin hazırladığı "İstiklal Caddesi Cephe Düzenleme Projesi" için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan onay alması, İBB'nin itirazıyla sonuçlanan bir süreci başlattı.

MGK Toplantısı Bitti: 9 Madde Yayımlandı, Terörle Mücadelede Kararlılık ve Bölgesel İşbirliği Vurgusu MGK Toplantısı Bitti: 9 Madde Yayımlandı, Terörle Mücadelede Kararlılık ve Bölgesel İşbirliği Vurgusu

Mahkeme kararıyla, İstiklal Caddesi'nin 1986'da ana arter olarak belirlendiği ve kentin en merkezi ve büyük caddelerinden biri olduğu vurgulanarak, tüm yetki ve sorumluluğun İBB'de olduğu tescillendi. Beyoğlu Belediyesi'nin projesinin İBB Meclisi onayına sunulmadan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderilmesi hukuken geçersiz bulundu ve yürütme durduruldu.

İstanbul İdare Mahkemesi'nin yürütmenin durdurulması kararının kaldırılmasına rağmen, İBB'nin başvurusu üzerine İstanbul 9. İdare Mahkemesi tekrar yürütmeyi durdurma kararı verdi. Son olarak, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, İBB'nin haklı olduğunu belirterek Beyoğlu Belediyesi'nin başvurusunu reddetti.

İBB 1. Hukuk Müşaviri Eren Sönmez, bu kararın İstiklal Caddesi'nin geleceği için hukuki bir temel oluşturacağını ifade etti. Özellikle İBB'nin ve Beyoğlu Belediyesi'nin iş birliğiyle İstiklal'in daha da geliştirileceği ve altın çağını yaşayacağı öngörülüyor.

Kaynak: KARAR