Avdagiç, 2023 değerlendirmeleri ve 2024 öngörülerine ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin dolar cinsinden yıllıklandırılmış verisiyle 1 trilyon 76 milyar dolar büyüklüğünde olduğunu ve kişi başına gelirin 12 bin 449 dolar olarak tahmin edildiğini ifade etti. Üçüncü çeyrekte kaydedilen yaklaşık yüzde 6'lık büyümenin, benzer ülkelerle kıyaslandığında önemli bir artışa ve potansiyele işaret ettiğini vurgulayan Avdagiç, tüketimdeki belirgin yavaşlamanın yeni programın hedefleriyle uyum ve ekonomide dengelenmenin bir göstergesi olduğunu dile getirdi. Sanayinin yeniden pozitif katkı sağlaması ve yatırımların büyümeye katkısının artması da olumlu gelişmeler olarak öne çıktı.

Avdagiç, büyümenin yanı sıra önemli olanın büyüme ile elde edilen kalkınma olduğunu vurgulayarak, ekonomi politikalarının kalkınmayı esas alan temellere göre şekillendirilmesi gerektiğini söyledi. Gelecek yıl için enflasyonla mücadele edilirken üretim, istihdam ve ihracatın önceliklendirildiği politikaların bir denge içinde uygulanmasının önemli olduğunu belirtti.

ENAG Nisan ayı enflasyon verilerini duyurdu! ENAG Nisan ayı enflasyon verilerini duyurdu!

İşsizlik oranındaki düşüşü olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Avdagiç, bunun ekonominin istihdam yaratma ihtiyacını tamamen ortadan kaldırmadığını, bu konuda çaba göstermeye devam etmeleri gerektiğini ifade etti. İç ve dış talepteki olumsuz görünüme rağmen sanayi üretiminin ılımlı pozitif bir seyir izlediğini belirten Avdagiç, bu durumu olumlu bir gelişme olarak gördüklerini dile getirdi.

Avdagiç, 2024 beklentileriyle ilgili olarak, Türkiye ekonomisinin yüksek enflasyonla mücadeleyi önceleyen bir dengelenme sürecinde olduğunu ve enflasyonu tek haneli seviyeye çekmeye çalışırken ekonomik aktivitenin devam etmesi yönünde politikalar izlendiğini ifade etti. Bu çerçevede faiz oranlarının 2024'ün ikinci yarısına kadar yüksek seyrini sürdürmesini beklediklerini belirtti.

Küresel ekonomideki daralma beklentileri çerçevesinde dış talebin bir süre daha zayıf seyredeceğine işaret eden Avdagiç, 2024 yılında küresel ekonomide ağırlıklı olarak "büyüme sancıları" yaşanmasının beklendiğini kaydetti. Fitch Ratings'in raporuna atıfta bulunan Avdagiç, bu noktada önemli görevlerin olduğunu ve artan finansman maliyetleri göz önüne alındığında reel sektörün farklı enstrümanlarla desteklenmesini önemsediklerini ifade etti. Yeni dış pazarlar bulma ve mevcut pazarları genişletme amacıyla teşvik ve destekler.

(karar)

Editör: Haber Merkezi