İzmir'de 13 Şubat'ta sabah saatlerinde evlerinden gözaltına alınan Gazete Duvar muhabiri Cihan Başakçıoğlu, Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Semra Turan, Delal Akyüz ve Tolga Güney, JINNEWS muhabiri Melike Aydın ve DEM Parti basın çalışanı Fatma Funda Akbulut, bugün tutuklama talebiyle sevk edildikleri Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrol şartı ve ev hapsiyle serbest bırakıldı.

Hakimlik, Cihan Başakçıoğlu ve Semra Turan'ın haftada iki gün imza vermesine karar verirken diğer gazetecilerin ise ev hapsinde tutulacaklarını belirtti.

Gazetecilerin ifadelerinin dün akşam alındığını belirtilirken, soruşturma dosyasında basın açıklamaları, ÇED raporları, işçi direnişleri, çevre ve ekoloji haberleri gibi haberlerin "örgüt faaliyetleri" kapsamında değerlendirildiği ifade edildi.

Soruşturma kapsamında gazetecilere geriye dönük bir yıllık telefon kayıtları, gazeteci, çevre hakları savunucuları, KHK’li akademisyenler, parti temsilcileri ve avukatlar ile yapılan telefon görüşmelerinin sorulduğu belirtildi.

Adliyeden serbest bırakılan gazetecileri yakınları ve meslektaşları alkışlarla karşıladı. Adliye önünde konuşan gazeteci Semra Turan, dört gündür yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekerek, uydurma gerekçelerle bir soruşturma dosyası hazırlandığını ve yaptıkları haberlerden dolayı yargılandıklarını ifade etti. Turan, "Bize yaptığımız ekoloji haberleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne dair haberler soruldu. Ama en uç örnek olarak otizmli bir çocuğun istismar davasını takip etmemiz bile soruşturma konusu oldu. Yine Kürt sorununun çözümüne dair yapmış olduğumuz haberler bizlere soruldu. Bu ülkede yaşananları yazmamızdan dolayı da gözaltılara ve tutuklamalara maruz bırakılıyoruz" şeklinde konuştu.

Mersin'de Feci Kaza: Ortalık Savaş Alanına Döndü, Bir Kişi Hayatını Kaybetti Mersin'de Feci Kaza: Ortalık Savaş Alanına Döndü, Bir Kişi Hayatını Kaybetti

Gazeteci Turan, mesleklerini yapmalarının engellenmeye çalışıldığını belirterek, "Hiçbir zaman yılmadık. Bu gözaltı ve tutuklamalarla da yılmayacağız.

Burada gazetecilik yargılanıyor, bireyler yargılanmıyor. Özgür basını yıldıramayacaklar. Bu ülkede yaşanan tüm gerçekliği yazmaya devam edeceğiz, baskılara boyun eğmeyeceğiz" dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası'ndan yapılan açıklamada ise serbest bırakılan gazeteciler hakkında verilen adli kontrol kararı eleştirilerek "Mesleki faaliyetleri ile suçlanan gazetecilere reva görülen bu muamele kabul edilemez" denildi. Gazetecilere yönelik uygulanan adli kontrol tedbirinin bir cezaya dönüştüğü ifade edilerek, bu durumun kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Kaynak: Gazete Duvar