Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) bilim insanları, İzmir Körfezi'nde olası tsunami risklerini araştırmak amacıyla kapsamlı bir çalışma başlattı. DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, projenin detaylarını paylaşarak, İzmir iç ve dış körfezindeki kıyı hatları ve koyların geometrisini belirleyip depremlerin olası tsunami etkilerini araştırdıklarını ifade etti.

Doç. Dr. Sümer, projenin sonucunda oluşturulacak tsunami baskın haritalarıyla, risklerin azaltılmasına yönelik önlemler alınabileceğini belirtti. Proje tamamlandığında, hangi alanların riskli olduğunun net bir şekilde ortaya çıkacağını ifade eden Sümer, bu bilgilerin afet risk azaltma planları ve acil durum hazırlıkları için kritik öneme sahip olacağını vurguladı.

İzmir Körfezi'nde yaşanabilecek bir depremin ardından oluşacak tsunaminin etkilerini anlamak amacıyla yapılan çalışmalarda, körfez içindeki fayların doğru bir şekilde belirlenmesi gerektiğini dile getiren Sümer, bu sayede olası tsunaminin kıyılara olan etkilerini daha iyi anlayabileceklerini ifade etti.

Zeytinburnu'nda Beton Mikseriyle Tramvay Çarpıştı Zeytinburnu'nda Beton Mikseriyle Tramvay Çarpıştı

Araştırmanın kapsamında 190 kilometrelik sahil şeridinde 18 alanda, 17 koyda 3 bine yakın ölçüm istasyonunda sayısal veri elde ettiklerini belirten Doç. Dr. Sümer, "Depremin oluşturduğu tsunaminin kıyıya olan etkilerini anlayabilme fırsatı bulduk" dedi. Projenin, İzmir Körfezi'nde yaşanabilecek bir tsunami durumunda oluşacak dalga yükseklikleri ve etkilenen bölgeleri belirleyerek önleyici tedbirler alınmasına katkı sağlamayı hedeflediğini sözlerine ekled

Kaynak: birgün