Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Reşat Moralı Salonu'nda gerçekleştirilen imza töreninde, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ile ayrı ayrı düzenlenen ek protokol imza törenine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek katıldı.

Bakan Işıkhan, törende yaptığı konuşmada, 2023-2024 dönemini kapsayan Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Anlaşma Protokolü'nün 9 Mayıs 2023'te imzalandığını hatırlattı.

Mayıs ayındaki sözleşmeyle işçilerin en düşük ücretinin 15 bin liraya yükseltildiğini belirten Işıkhan, bu dönemde işçi konfederasyonlarının tam bir mutabakatla toplu iş sözleşmesini imzaladıklarını ifade etti.

Ek protokolün gerekliliği konusunda ise şu açıklamalarda bulundu: "Yıl içinde enflasyon oranlarının belirli aylarda farklılaşması, enflasyon farkının hesaplanması nedeniyle kamu işçilerinin farklı ücret artış almasına sebep olmaktadır. Bu nedenle ocak ayında kamu işçilerinin aldığı ücret artışlarının, yürürlük tarihi farklı dönemlerde olan kamu işçileriyle eşitlenmesine dair bir karar almış durumdayız. İşçi konfederasyonlarımızla yaklaşık bir aydır yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde bu ek protokol ortaya çıkmıştır."

Bakan Işıkhan, kamu işçilerine ocak 2024'te yapılan artıştan, süreleri henüz gelmeyen kamu işçilerinin de toplu sözleşme süreleri içinde yararlanmalarını sağladıklarını belirterek, yeni dönem toplu iş sözleşmelerinde bir daha söz konusu farklılıkların olmaması için kamu işçileri toplu iş sözleşmelerinin yürürlük tarihinin 1 Ocak 2025 olması yönünde düzenleme yapıldığını açıkladı.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay da konuşmasında, taşeronların taleplerine değinerek, işçilerin aldığı maaşın bir yılda iki ayının vergi kesintisine gittiğini vurguladı. Atalay, protokolün kamu işçileri için önemli bir adım olduğunu belirtti.

Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar ve euro tahminleri değişti! Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar ve euro tahminleri değişti!

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ise, protokol sürecinin başarılı bir şekilde sonuçlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, taleplerinin karşılanması için verdikleri mücadeleyi vurguladı. Arslan, protokolle ilgili uzlaşma sağlandığını ve yeni adımlar atıldığını ifade etti.

İmza töreninde, ilk törende TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay ile, ikinci programda ise HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan ile kamu işçisini ilgilendiren sözleşmenin ek protokolü imzalandı.

Kaynak: cumhuriyet