Bir kara deliğin ilk fotoğrafını çeken EHT, Messier 87 (M87) galaksisinin merkezindeki kara deliğin fotoğrafını ilk kez ortaya çıkararak tüm dünyayı şaşırttı. Birkaç yıl sonra Event Horizon Teleskobu ekibi şimdiye kadar bir kara deliğin çekilmiş en detaylı fotoğrafını kaydetti.

2017 yılında EHT İşbirliği, gezegen ölçeğinde sekiz yer tabanlı teleskoptan toplanan verileri kullanarak bir kara deliğin ilk fotoğrafını paylaştı. Ertesi yıl, dokuzuncu teleskop olan Grönland Teleskobu eklendi ve M87 kara deliğini eşi benzeri görülmemiş ayrıntılarla gösteren hayati önem taşıyan yeni verileri geri getirdi.



Kuzey Kutup Dairesi'nin çok üzerindeki bu yeni tesis sayesinde EHT dizisinin görüntüleme gücü önemli ölçüde arttı ve 2018 yılında Büyük Milimetre Teleskobu 50 metrelik yüzey alanının tamamını kullanarak görüntü kalitesini daha da geliştirdi. Teleskop ekibi ayrıca kara deliği 2017'de yalnızca iki frekans bandına kıyasla 2018'de 230 GHz civarında dört frekans bandında gözlemledi.

GELİŞEN DONANIMLA BERABER SONUÇLAR ARTACAK


EHT her yıl yeni teleskoplar, daha iyi ekipmanlar veya ek gözlem frekansları eklenerek bir şekilde iyileştirildi. "Tüm bu verileri analiz etmek için işbirliği içinde yoğun bir şekilde çalışıyoruz ve size gelecekte daha fazla sonuç göstermekten heyecan duyuyoruz" diye açıkladı.

1 Mayıs Taksim yasağı dünya basınında 1 Mayıs Taksim yasağı dünya basınında



YENİ GÖRÜNTÜLER GELEBİLİR

Event Horizon Telescope ekibi de 2021 ve 2022'de başarılı gözlemler gerçekleştirdi ve bu yılın ilk yarısında bir dizi gözlem daha yapmayı planlıyor; dolayısıyla M87*'nin yeni görüntüleri şu ana kadarki en keskin görüntüler olsa da bunları başlık olarak değerlendirmeyebilirler. . uzun zamandır.

BELGESEL OLUŞTURULACAK

Bilim adamları ayrıca gelecekte bir kara deliğin daha fazla görüntüsünü yakalamayı ve hatta bunları, nesnenin kaotik doğasını göstermeye yardımcı olacak bir kara deliğin ilk videosunu oluşturmak için kullanmayı umuyorlar.

Kaynak: karar