Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) ve KONDA'nın işbirliğiyle gerçekleştirilen "Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması 2024" raporu, Türkiye genelinde 18-30 yaş aralığındaki 1864 gencin katılımıyla yapıldı. Rapor, gençlerin siyasi tercihleri, örgütlenme tutumları, toplumsal değişime yaklaşımları ve karşılaştıkları sorunlara odaklandı.

Hatay'da denizde hortum görüldü Hatay'da denizde hortum görüldü

Raporun lansmanı, Ankara Kült Kavaklıdere'de büyükelçilik temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri, bağımsız uzmanlar, GoFor üye örgütleri ve medya emekçilerinin katılımıyla gerçekleşti. Raporun sunumunun ardından, KONDA Yönetim Kurulu üyesi Bekir Ağırdır ile gençlerin örgütlenme ve siyaset üzerine görüşmeleri yapıldı.

Araştırmanın dikkat çeken sonuçlarından biri, genç seçmenler arasında kararsızlık ve oy kullanmama eğiliminin yüksek olmasıydı. Araştırmaya göre, gençlerin %29,7'si yerel seçimlerde kararsızken %14,1'i oy kullanmayı düşünmüyor. Bu durum, toplamda %43,8'lik bir kararsızlık ve oy kullanmama oranına işaret ediyor. Seçime bir ay kala, gençlerin sadece %56,2'si yerel seçimde oy vereceği parti konusunda kararlı durumda.

Raporun diğer önemli bulguları arasında, gençler arasında kutuplaşmanın arttığı, ataerkil toplum yapısına yönelik tepkilerin yükseldiği ve ekonomik sorunların gençlerin en büyük endişe kaynağı olduğu belirtiliyor. Ayrıca, gençlerin çoğunluğunun herhangi bir toplumsal kuruluşa üye olmadığı ve kent konseylerine katılımın oldukça düşük olduğu ortaya çıktı.

Kaynak: cumhuriyet