AKP'nin uzun süredir yönetiminde bulunduğu Tarihi Kentler Birliği, CHP'ye geçti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 495 oyla birliğin yeni başkanı seçildi.

Mersin'de damat eşini, kayınpederini ve kayınvalidesini öldürdü Mersin'de damat eşini, kayınpederini ve kayınvalidesini öldürdü

İstanbul Pendik'te bir otelde gerçekleştirilen 2024 yılı 1. Olağan Meclis Toplantısı'nda, AKP’li Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, çocuklarının üniversite sınavına girmesi nedeniyle katılmadı. Bu durum, başkanlık yarışını etkileyen önemli bir faktör oldu.

Toplantıda, CHP’li üyeler Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı başkan adayı olarak gösterdi. AKP’li üyelerin adayı ise Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da toplantıya katılarak oy kullandı. İmamoğlu, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, “Hayırlı olsun. Mansur Yavaş başkanımız ve değerli heyeti Tarihi Kentler Birliği’nde iz bırakacağına eminim. İnşallah güzel bir dönem olur. Mansur Yavaş Başkan'ımıza ve heyetine şimdiden başarılar dilerim” dedi.

Birlik başkanlığına aday gösterilen Mansur Yavaş, oy verme işlemleri sırasında yaptığı açıklamada, “Tarihi Kentler Birliği’ne Beypazarı Belediye Başkanıyken kurucu üye olmuştum 2000 yılında. 2000 yılından 2019 yılına kadar çok güzel çalışmalar yapıldı. Yine 2019’da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olduğumuzda da yaptığımız çalışmalar birkaç tane ödül aldı. Tarihin, kültürün korunması bizim atalarımıza karşı en büyük borcumuzdur. Geleceğe bunların uzanması lazım ve bunun da sonuçlarını ben hem Beypazarı'nda gördüm. Ankara'da da göreceğiz. Hem kültürümüzü koruyoruz, hem gelecek kuşaklara aktarıyoruz. Bir yandan da turizm ve istihdam sağlıyor” dedi.

AKP’nin adayı Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ise Hatay’ı sarsan 6 Şubat depremini hatırlatarak, “Hatay kadim bir şehir. Medeniyetler şehri, tarih şehri. Bildiğiniz gibi Roma döneminde dünyanın üçüncü büyük ülkesi. Böyle bir tarih olunca da böyle bir görev için aday olduk. İnşallah Hatay'ımızla beraber ülkemizdeki tüm tarihi eserleri ayağa kaldırmak için bu ülke içinde hem de uluslararası platformda gayret göstereceğiz. Bu işin biraz siyasetin dışında olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü tarih, kültür, medeniyetler şehri olan bir şehir yerler bir olmuş. Ben Cumhuriyet Halk Partisi’nin yerinde olsaydım bu konuda hassas davranır, aday bile çıkartmazdım” diye konuştu.

Yapılan oylama sonucunda, Tarihi Kentler Birliği’nin yeni başkanı 495 oyla Mansur Yavaş oldu. Rakibi Hatay Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ise 221 oy aldı.

Kaynak: BirGün