Aniden fahiş yükselen konut ve kira fiyatları nedeniyle ev sahibi ile kiracılar arasındaki kriz büyürken, sorunun çözümü için iktidarın zorunlu hale getirdiği arabuluculuk sistemi 1 Eylül’de başlıyor. Sektör temsilcilerine göre ise bu sistem de sorunu çözemeyecek.

'KİRA TAHLİYE DAVALARINDA BAŞARILI OLMAZ'

Cumhuriyet'ten Gökhan Kam'ın haberine göre; kiracı ve mal sahibi arasındaki ilişkinin Cumhuriyet tarihinin en kötü döneminde olduğunu belirten Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, şunları söyledi:

İstanbullular borç batağında! İstanbullular borç batağında!

“Arabulucuk kurumu tarafların son bir defa bir araya getirilmesi üzerine kurulu. Mal sahibi açısından üç sene beklemek, kiracı açısından üç sene sonra geriye dönük olarak farkları toplu ödemek gibi bir takım sıkıntılar nedeniyle kira tespit davalarının başarı şansını daha yüksek görüyorum. Kira tahliye davalarında ise başarı oluşturacağına çok inanmıyorum. Arabuluculuk öncesinde de iki taraf birbirlerini tüketmiş oluyor.”

'ASIL ÇÖZÜM ENFLASYONUN DÜŞMESİ'

Kira uyuşmazlıklarında kalıcı çözümün yüksek enflasyonun kalıcı olarak düşmesi ve kira ücretlerinin stabil hale gelmesiyle sağlanacağını söyleyen Gayrimenkul Uzmanı Avukat Sinan Keskin, şu ifadeleri kullandı:

"Taraflar, arabuluculuğun sonuçsuz kalması durumunda dava yoluna gidebilirler. Şimdiye kadar arabuluculuk yapmış olduğum davalarda sadece yüzde 15’i mahkemeye taşınmadan sonlandı. Kiralara ilişkin arabuluculuk uygulamasında da benzer oranlarda kira ihtilaflarının çözüme kavuşabileceğini düşünüyorum.

Arabuluculuk uygulamasının kısmen de olsa mahkemelerdeki yükü hafifleteceğini ancak bunun yine de bir çözüm olmayacağı kanaatindeyim.
Kalıcı çözüm ise Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi, konutta arz talep dengesinin sağlanması ve bu bağlamda kira ücretlerinin stabil hale gelerek, ev sahibi ve kiracı arasında artık husumete varan ihtilafların yargıya taşınmadan son bulmasıdır."(karar)

Editör: Haber Merkezi