Ekonomistlerden Faiz Yorumu: Yıl Sonu Enflasyon Hedefinin Tutturulması Çok Zor Ekonomistlerden Faiz Yorumu: Yıl Sonu Enflasyon Hedefinin Tutturulması Çok Zor

Konut fiyatlarındaki düşüş devam edecek mi?

Özellikle son aylarda ev fiyatlarındaki artış dururken, kiralık dairelerde ise yüzde 10-15 oranında düşüş yaşandı. Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konut satışlarındaki düşüşü değerlendirerek yeni yıl konut fiyatlarına ilişkin öngörüde bulundu. Vatandaşın konut yerine arsa ve arsaya yöneldiğini söyleyen Özelmacıklı, artan inşaat ve işçilik maliyetleri nedeniyle 2024 yılının ilk çeyreğinde fiyatların yükseliş eğilimine gireceğini söyledi.

Her geçen gün artarak rekor seviyelere ulaşan gayrimenkul fiyatları yatırımcılar, mülk sahipleri ve kiracılar tarafından takip edilirken son dönemde durum biraz değişti. Özellikle son aylarda konut fiyatlarındaki artış durmuş, kiralarda da yüzde 10-15 oranında düşüş yaşanmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, ülke genelinde konut satışları kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,6 azalarak 93 bin 514 oldu.

Gayrimenkul uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konut satışlarındaki keskin düşüşün nedeni, konut satışlarındaki düşüşün kiraya etkisi, kira fiyatlarındaki düşüşün devam edip etmeyeceği ve konuta ilişkin tüm soruları yanıtladı.

ARAZİ VE ARAZİYE TALEP ARTTI

Milliyet'in haberine göre TÜİK verilerini değerlendiren Özelmacıklı, şunları söyledi: "Aslında sayısal olarak bakarsak Ekim ayında 93 bin konut satıldı. Bu anlamda daha çok Ocak-Kasım dönemine odaklanıyoruz. Burada yüzde 14,9'luk bir düşüş var. 1 milyon 87 bin konutun satıldığını görüyoruz.

Bu açıdan değerlendirdiğimizde önümüzdeki ayki rakamlarla konut satışlarının yılı 1,2 milyonla kapatabileceğini tahmin ediyoruz. 2023 yılının tüm gayrimenkul satışlarında arsa ve arazi satışlarının konut satışlarından daha güçlü olacağı bir dönem olacağını bize gösterdi” dedi.

'KREDİ SINIRLAMALARI SATIŞLARI AZALTIR'

Konut satışlarındaki düşüşün nedenlerine değinen Özelmacıklı, şunları söyledi: "Konut satışlarındaki düşüşün temel nedeninin banka kredilerindeki kısıtlamalar olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye'de ipotekli konut satışları kasım ayında aynı aya göre yüzde 68,5 azaldı" önceki yıla göre 5.245'e ulaştı.

Mevduat faizlerindeki sert artışlar gayrimenkul yatırım sürecini de yavaşlattı. Parasını mevduat yoluyla değerlendirmek isteyenler için faiz oranları önemli bir avantaj yarattı. Bu durum, bu dönemde gayrimenkul yatırımlarını azalttı” dedi.

YENİ YILDA EMLAK FIYATLARI NE OLACAK?

2024'te konut fiyatlarının artacağını söyleyen Özelmacıklı, "Konut fiyat endeksine baktığımızda Eylül ayında reel anlamda artışlar yüzde 17,8'de kaldı. Emlak fiyatlarında son 2-3 aydır durağanlık var. Ancak artan inşaat maliyetleri ve işçilik maliyetleri nedeniyle yeni inşaat maliyetlerinin de arttığını görüyoruz. Dolayısıyla fiyatlar bu dönemde bir miktar istikrara kavuşmuş ve daha da istikrar kazanmış gibi görünse de yeni inşaat maliyetleri artıyor. Bu durum özellikle 2024 yılının ilk çeyreğinden itibaren fiyatları artıracaktır.


GAYRİMENKUL KREDİ HACMİ DÜŞÜŞ

BDDK'nın haftalık olarak açıkladığı konut kredisi hacminde ciddi bir düşüş yaşandığını söyleyen emlak uzmanı, "2018 haftasında 446 milyar lira olan konut kredisi hacmini söyleyebiliriz. Eylül ayı" 15, düşüşünü sürdürerek 8 Aralık haftasında 439 milyar TL seviyesine geriledi."

VATANDAŞIN YATIRIM TERCİHİ DEĞİŞTİ
Vatandaşların arsa ve arsaya yöneldiğini belirten Özelmacıklı, şöyle konuştu: "Konut dışı gayrimenkul satışlarına baktığımızda arsa ve arsaya ilgi daha yoğun. Konut satışlarında bu kadar düşüşler olsa da arsa ve arsa satışları da artacak" Geçen yılın aynı dönemine göre bu oranlarda artış değil azalma oldu.


Toplam konut satışlarını incelediğimizde Ocak-Kasım döneminde 2 milyon 650 bine yaklaştığını görüyoruz. Bu çerçevede yılsonunda toplam 2,8 milyon konut satışının gerçekleşmesini beklediğimizi söyleyebiliriz” dedi.(karar)

Editör: Haber Merkezi