Korkut Boratav faiz kararını değerlendirdi

Türkiye'nin önde gelen iktisatçılarından Prof. Dr. Korkut Boratav, Merkez Bankası'nın önceki günkü faiz kararını değerlendirdi. Boratav, yabancıların beklentileriyle hükümetin önceliklerinin farklı olduğuna işaret etti.

Merkez Bankası (TCMB) önceki gün imza attığı faiz artışı kararı ile parasal sıkılaştırma sürecini başlattı. 27 aylık aranın ardından ilk kez faiz artışına giden banka, önümüzdeki toplantılarda faiz artışlarına kademeli olarak devam edeceği mesajını da verdi.

Dolar Kuru 25 TL'ye Düşecek Dolar Kuru 25 TL'ye Düşecek

Politika faizinin 650 baz puanlık rekor artışla yükseltildiği yüzde 15 seviyesi, yüzde 20 ve üzerinde olan yabancı ve yerli piyasa oyuncularının beklentilerinin altında kaldı. Öte yandan, karar öncesinde basına yansıyan haberler de faiz artışının kademeli olacağı yönündeydi.

Yabancı banka analistlerinin bir bölümünün “hayal kırıklığı” olarak değerlendirdiği karar sonrasında dolar/TL, yüzde 9’un üzerinde artışla 23,50’den 25,73’e kadar yükseldi ve bugün itibarıyla 25,23 seviyesinde bulunuyor.

Türkiye’nin önde gelen iktisatçılarından Prof. Dr. Korkut Boratav, faiz kararını sozcu.com.tr’ye değerlendirdi.

‘YEREL SEÇİMLERE KADAR AĞIR TEMPO’

Dış finans çevrelerinin yüzde 20’yi aşan beklentilerinin altında bir faiz oranı belirlendiğini ve bu durumun TL aleyhine kuvvetli bir dalga yarattığını belirten Boratav, perşembe günü alınan kararın, önümüzdeki aylarda alınacak faiz kararları için de bir işaret olduğunu, TCMB’den bir iki faiz artışı daha gelmesinin bekleneceğini söyledi.

TCMB açıklamasında, hem faiz artışında hem de makro ihtiyati tedbirlerin kaldırılmasında kademeli bir süreç izleneceğine işaret edildiğini aktaran Boratav, “Belli ki Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Gaye Erkan, Saray’ın ‘yerel seçimlere kadar ağır tempoyla ilerleyin’ baskısına uygun hareket edecekler” dedi.

Editör: Haber Merkezi