Mehmet Şimşek: Temel önceliğimiz dezenflasyon Mehmet Şimşek: Temel önceliğimiz dezenflasyon

Merkez Bankası enflasyonla mücadele kapsamında faiz politikasının yanı sıra başka araçları da uygulamaya başladı.  
TCMB, kredi büyümesine yönelik hamlesini kısıtlayıcı bir para politikası çerçevesinde hayata geçirmiştir. Karara göre, TL ticari kredilerde yüzde 2,5 olan aylık büyüme limiti yüzde 2'ye düşürüldü. Tüketici kredilerinde aylık yüzde 3 olan büyüme limiti yüzde 2'ye düşürüldü. Taşıt kredilerinde yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildi.  


KREDİ KARARI NE ANLAMA GELİR?  
Kredinin belirlenen kredi limitlerini aşması durumunda, bankaların ek zorunlu karşılık zorunluluğu getirmesi gerekmektedir. Kredi limitlerinin düşürülmesinin bankacılık maliyetlerinin artmasına neden olabileceği ileri sürülüyor.  
Bankalar ticari kredileri yüzde 2, tüketici kredilerini ise yüzde 3 oranında artırabilecek. Bu seviyenin üzerindeki büyüme için ilave zorunlu karşılıklar oluşturulacak. Zorunlu karşılıklar, bankaların mevduatları karşılığında Merkez Bankası nezdinde tutmaları gereken mevduatların oranıdır.

 
KREDİ VERMEK ZOR OLACAK MI?  
Uzmanlar, Merkez Bankası'nın bu kararla kredi büyümesini durdurmayı amaçladığını söyledi. 
Bankaların maliyetlerinin artma ihtimaline dikkat çeken uzmanlar, iç talebe kredi vermede daha seçici davranacaklarını söyledi. Bankaların kredi faizlerini artıracağı da gözlendi.  
Kararın, kredi büyümesinin enflasyon üzerindeki etkisini sınırlamayı amaçladığı bildiriliyor. Kararın mevduat faiz oranlarında da artışa yol açacağı iddia edildi. 


EK SIKMA SİNYALİ 
TCMB açıklamasında şu ifade kullanıldı: "Parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ilave tedbirler alınmaktadır." 
Enflasyon Şubat ayında aylık %4,53 artışla beklentileri aştı. Yıllık enflasyon 67,57'ye yükseldi. 
Merkez Bankası şubat ayında bir açıklama yapmıştı: "Enflasyon görünümünün belirgin ve kalıcı bir şekilde kötüleşmesi bekleniyorsa para politikası sıkılaştırılacak."

Kaynak: Ntv