Bankaların otomatik fatura ödemelerine uyguladığı faiz oranlarında artış yaşandı. Kredi kartı sahipleri, bu ayki ekstrelerini kontrol etmekte fayda var. İşte detaylar:

Bankaların otomatik fatura ödemelerine uyguladığı faiz oranları artış gösterdi. Bu durum, kredi kartı sahiplerini ekstreme yüksek tutarlarda "otomatik fatura ödeme faizi" ile karşı karşıya bıraktı. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, faiz oranının %5'e kadar çıktığını belirtti.

NTV'nin aktardığı habere göre, Güllü açıklamasında, "Bankalar yıllarca müşterilerden otomatik ödeme talimatı alarak mevduatlarını artırmaya çalıştılar. Ancak son zamanlarda tüketicilerin kredi kartlarıyla otomatik ödemeler yapmasından faiz almaya başladılar" ifadelerine yer verdi.

Hüseyin Ölmez ise "Bankalar, önceden bin bir rica ile alınan otomatik ödemelerden bugün faiz almaya başladılar. Bunun nakit ödeme olduğunu iddia ediyorlar" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Otomatik fatura ödeme faiz oranı, kredi kartı faizlerinden daha yüksek seviyede bulunuyor. Merkez Bankası'nın kredi kartı faiz oranını %3,74 olarak sabitlerken, otomatik fatura talimatı faiz oranı %5 seviyelerine çıktı.

Bankaların kredi kartı bilgilendirme metinlerinde otomatik fatura talimatı faizinin uygulanabileceği yönünde açıklamalara yer veriliyor. Yani, kredi kartı sözleşmelerinde bu konuda tüketicilere bilgi veriliyor.

Kamuda Tasarruf Çalışmaları Hızlanıyor: Bakan Şimşek Tarih Verdi Kamuda Tasarruf Çalışmaları Hızlanıyor: Bakan Şimşek Tarih Verdi

Güllü, "Bu yasal bir uygulama değil, çünkü kredi kartı ile yapılan bu ödemeler alışveriş kapsamında. Yani, nakit çekim değil" açıklamasında bulundu. Tüketici dernekleri, ödenen ücretlerin geri alınması için tüketicilerin tüketici hakem heyetine başvurmasını öneriyor. Bu başvuruların e-devlet üzerinden de yapılabileceğini belirtiyorlar

Kaynak: karar