El Nino dünya genelinde aşırı sıcaklarla kendisini gösterdi. Avrupa'da peş peşe sıcaklık rekorları kırıldı. Türkiye'de bazı iller bu yaz pek çok sıcaklık 'ilkini' yaşadı. Ülke genelinde etkili olan aşırı sıcaklara, buharlaşma da eşlik edince barajlarda ciddi kuraklık tehlikesi oluştu.

İstanbul'da son 9 yılın en düşük su seviyesi olurken yurt genelinde barajların durumu İstanbul'dan geri kalmadı. Adana da İstanbul'da olduğu gibi kuraklığın pençesine düştü.

2022'DEN BERİ SU SEVİYESİ DÜŞÜYOR

Kozan’da bulunan ve yaklaşık 10 bin 220 hektarlık tarım arazisinin sulamasında kullanılan Kozan Baraj Göletin’de su seviyesi yüzde 23,2’ye geriledi. 2022 Yılından bu yana kuraklık nedeni ile su seviyesinde ciddi düşüş yaşanan gölette bu yıl yaşanan Basra sıcakları ve Afrika sıcakları ile su seviyesi yüzde 23’e gerileyerek kara parçaları ortaya çıktı.

Göletin bulunduğu Durmuşlu Mahallesi’nden Cemil Gök, “1 kilometrelik çekilme oldu. Barajın doluluk oranının Mayıs ayında yüzde 60 seviyelerinden yüzde 20’li sevilerine geriledi" dedi.

ÇİFTÇİLERE UYARI

İlkbahar yağmurlarının bir nevi can suyu olduğunu, ancak daha sonra uzun süredir yağmur yağmamasının barajı olumsuz etkilediğini kaydeden Gök, “Birçok akarsu tarafından beslenen bir gölette, her gün su daha da çekiliyor.

Son dönemlerde yağışların olmaması nedeni ile ciddi bir kuraklık var. Geçen yıldan da kuraklık sorunumuz vardı. Yaz dönemi yağışlarımız olmadı. Çiftçilerimiz yağış oldu mu baraj suyunu kullanmaya gerek duymuyor ama bu yıl kuraklık ciddi bir sorun haline geldi. Çiftçilerimizde damlama sulama sistemine geçerse suyu daha ekonomik kullanmış olacağız” diye konuştu.(karar)

Diyarbakır'da Hastane Bahçesinde Kavga: 2'si Güvenlik Görevlisi Olmak Üzere 8 Yaralı Diyarbakır'da Hastane Bahçesinde Kavga: 2'si Güvenlik Görevlisi Olmak Üzere 8 Yaralı
Editör: Haber Merkezi