Fed Başkanı Jerome Powell’ın veriye bağlı yaklaşımının faizde duruş olarak yorumlanması riskli varlıklarda ralliye yol açtı.

Dow Jones endeksi yüzde 0,2 yükselişle 13. gün üst üste artış kaydederek 1987’den bu yana en uzun seriyi yakaladı. Amerikan hisse vadelileri de bugün artıda bir açılışa işaret ediyor. Nasdaq 100 vadelileri yüzde 0,7 artıda.

Asya Pasifik endeksleri de Fed’in sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaşmasını kutluyor. ABD tahvilleri tüm vadelerde geriliyor. Faiz kararına duyarlı iki yıllık tahvil getirisi üç baz puan düşüşle yüzde 4,82 seviyesinde. Gelişmiş ve gelişen ülke para birimleri dolara karşı değer kazanıyor. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,2 düşüşle 1.208 puanda.

Spot altın yüzde 0,3 yükselişle 1.978 dolardan alıcı buluyor. Brent petrol ise yüzde 1 artıda ve 83,8 dolar seviyesinde.

Fed cephesinde ek faiz artışı için 'veri' vurgusu
Amerikan Merkez Bankası Fed faiz oranlarını 22 yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Fed Başkanı Jerome Powell ek faiz artışlarının gelecek verilere bağlı olduğunu belirtti.

Oybirliği ile alınan çeyrek puanlık faiz artışı federal fonlama faizini yüzde 5,25-yüzde 5,5 bandına yükseltti. Böylece 2001’den bu yana Fed politika faizinde en yüksek seviyeye ulaşılmış oldu.

Fed Mart 2022’den beri 11. kez faiz artışına gitti. Karar sonrası basın toplantısında konuşan Powell “Ek politika sıkılaştırmasına karar vermek için veriye bağlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz” dedi.

Toplantıdan toplantıya ilerleyeceklerini vurgulayan Powell üyelerin ılımlı büyüme, enflasyonda iyileşme, başta işgücü piyasası olmak üzere daha iyi arz-talep dengesi beklediklerini dile getirdi.

TÜİK açıkladı: Yıllık enflasyon yüzde 70'e ulaştı TÜİK açıkladı: Yıllık enflasyon yüzde 70'e ulaştı

Fed faiz kararı metninde ise ek faiz artışı için kurulun “para politikasındaki kümülatif sıkılaştırmayı, para politikasının ekonomik aktivite ve enflasyona etkisindeki gecikmeleri ve ekonomik, finansal gelişmeleri dikkate alacağı” ifadeleri yer aldı.

Karar ve Powell’ın konuşmaları sonrası swap piyasalarında bir başka faiz artışı yüzde 50’nin biraz üzerinde ihtimalle fiyatlanmaya devam etti. Santander US Capital Markets Stephen Stanley gelinen noktada varsayılan senaryonun Fed’in bir faiz artışı daha yapması olduğunu belirtti. Stanley “Ancak zamanlama açık uçlu ve veriye bağlı olacak” yorumunu yaptı.

Editör: Haber Merkezi