AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Sarıyer'de katıldığı bir programda Erzincan'da yaşanan maden faciası hakkında açıklamalarda bulundu.

Kurum, "21 Haziran 2022'de işletmeye Çevre Kanunu'ndaki en üst sınırdan idari para cezası verildi. İşletmenin faaliyetinde çevre mevzuatı kapsamında görülen eksiklikler nedeniyle; işletme men edildi ve 3 ay kapısına mühür vuruldu.

Bununla da kalınmayıp; işletmenin çevreyi kirletmesi nedeniyle; Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Özet olarak; biz, kanunda öngörülen bütün cezai süreçleri hiçbir müsamaha göstermeksizin kararlılıkla uyguladık.

İşletmenin, tüm tedbirleri aldığı bilirkişi raporlarıyla tespit edilince faaliyetine tekrar başladı" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat ise maden kazası sonrası Murat Kurum'u eleştirdi ve Kurum'un o dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu ve maden kapasitesinin artırılmasının onaylandığına dikkat çekti.

CHP'den 'Tasarruf Paketi'ne  Tepki: Hedef CHP'yi Zayıflatmak CHP'den 'Tasarruf Paketi'ne Tepki: Hedef CHP'yi Zayıflatmak

Karabat, "O gün Bakanlık koltuğunda oturan Sayın Kurum görevini yapsaydı bugün bu facia yaşanmayacaktı" dedi.

Murat Kurum ise bu eleştirilere cevap vererek, Çevre Bakanlığı'nın işletmelerin çevreye zarar verip vermediğini denetlediğini belirtti. İşletmenin çevresel etki denetimlerinin sıkı bir şekilde yapıldığını ve gerekli cezai süreçlerin uygulandığını ifade etti.

Kurum ayrıca, Çevre Bakanlığı'nın işletmelerin kapasite artış kararını vermediğini, sadece çevresel etkilerini değerlendirdiğini ve onayladığını söyledi.

Kaynak: son dakika