Son güneş patlaması, şiddetli bir jeomanyetik fırtınaya neden oldu ve Avrupa'nın birçok bölgesinde olağanüstü Kuzey Işıkları'nın görüntülerine tanıklık edildi. NASA ve ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından duyurulan bu olay, Güneş'ten yayılan yüklü parçacıkların dünya atmosferiyle etkileşime girmesiyle meydana gelen Kuzey Işıkları'nın, Çekya ve Romanya gibi ülkelerde ortaya çıkmasına yol açtı.

Kuzey Işıkları, göz kamaştırıcı renkleriyle gökyüzünü süsleyen nadir doğa olaylarından biridir. Bu fenomen, manyetik fırtına sırasında Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların atmosferle etkileşerek yüksek enlemlerde (Kuzey Kutbu'na yakın bölgelerde) belirginleşir. Ancak son güneş patlamasıyla birlikte, Kuzey Işıkları nadir bir şekilde daha alçak enlemlerde, hatta Balkanlar'a kadar inerek gözlemlendi.

Güneş yüzeyindeki yoğun jeomanyetik fırtına, NOAA tarafından tespit edildi. Çarşamba gününden beri devam eden patlamalar bugün doruk noktasına ulaştı. Jeomanyetik fırtınanın, cep telefonu ağları, internet, GPS uyduları ve elektrik hatları gibi altyapıları olumsuz etkileyebileceği uyarısı yapıldı.

Bu şiddetli patlamalar, 19 yıl aradan sonra gerçekleşen ilk büyük olaydır. Jeomanyetik fırtınaların, birçok alanda zarara yol açabileceği belirtiliyor. Elektronik iletişim ve altyapı sistemlerinde aksamalara neden olabilecek olan bu olayın, dikkatle izlenmesi ve gereken önlemlerin alınması gerekiyor.

Prens William ve Prens Harry annelerinin mirasını alamayacak Prens William ve Prens Harry annelerinin mirasını alamayacak

Türkiye'nin de Kuzey Işıkları'nın etkisi altına girmesi bekleniyor. Bu olağanüstü doğa olayı, gökyüzünde büyüleyici danslarıyla insanları büyülemeye devam edecek gibi görünüyor.

Kaynak: HALK TV