Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Sanayiciler Odası (İSO) ocak ayı olağan toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, dezenflasyon programının siyasi sahipliği olduğunu vurgulayarak, "Bu program geçici bir heves değil." dedi. Ayrıca, uluslararası normlara uygun hareket ettiklerini belirterek, "Fed, AB, Brezilya, Meksika enflasyonu nasıl indirdiyse biz de öyle yapıyoruz." şeklinde ifade etti.

Dolar Kuru 25 TL'ye Düşecek Dolar Kuru 25 TL'ye Düşecek

Şimşek'in konuşmasındaki diğer önemli noktalar ise şunlardı:

  • Fiyat istikrarının sağlanamaması durumunda rekabetçi bir sanayinin olamayacağını vurguladı ve ekonomi programının ana hedefinin fiyat istikrarı olduğunu dile getirdi.
  • Türkiye'de enflasyonla mücadele edilebileceğine inandığını ifade ederek, programın sabırla ve kararlılıkla uygulanacağını belirtti.
  • Daha adil bir gelir dağılımı için fiyat istikrarının önemine değindi.
  • Uluslararası normlara uygun hareket ettiklerini ve parasal sıkılaşma ile enflasyonu düşürmeye çalıştıklarını belirtti.
  • Önümüzdeki dönemde bütçe açığını sınırlayarak dezenflasyonu destekleyeceklerini ve Kısa Vadeli Dış Borç Stoğu'ndan (KKM) çıkış hedeflediklerini açıkladı.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise enflasyonun seyrinde yeniden bir bozulma yaşanacağını öngörerek, ekonomi politikalarının rasyonellikten uzaklaşmasının fiyat istikrarını kaybettirdiğini belirtti. Ayrıca, öncü ihracatçı sektörlerde belirgin düşüşler olduğunu vurguladı.

Kaynak: sözcü