Geçen yılki Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından yeni ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele kapsamında başlattığı programın olumlu etkileri dikkat çekiyor. Merkez Bankası rezervlerinden kredi risk primine, uluslararası yatırımcıların tahvil talebinden Türkiye'nin kredi notuna kadar birçok alanda önemli iyileşmeler gözleniyor.

Ekonomi yönetiminin attığı adımlar, TL varlıklara yönelimi artırdı. Son 1 yılda 4.150 baz puanlık faiz artırımı ve TCMB Başkanı Dr. Fatih Karahan’ın etkili iletişim diliyle sadeleştirme adımları, hem yurt içi hem de yurt dışında TL varlıklara olan talebi destekledi. Merkez Bankası'nın kararlı adımları, dezenflasyonist sürecin başlayacağı beklentilerini güçlendirdi ve TL'ye olan ilgi, uluslararası rezervlerdeki artışı da beraberinde getirdi.

YHT bilet fiyatlarına yüzde 25 zam yapıldı! YHT bilet fiyatlarına yüzde 25 zam yapıldı!

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, TCMB'nin swap hariç net rezervleri, 29 Mart 2024'te eksi 65 milyar dolarken, 31 Mayıs'ta 1,5 milyar dolara çıktı. Böylece, net rezervlerde 2 ayda 66,5 milyar dolarlık bir iyileşme sağlandı. Aynı dönemde brüt rezervler de 123,1 milyar dolardan 143,6 milyar dolara yükseldi.

Türkiye'nin kredi risk primindeki iyileşme de dikkat çekiyor. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), son 1 yılda yaklaşık 450 baz puan gerileyerek 261 baz puanla son 4 yılın en düşük seviyesine indi. Bu durum, Türkiye ile gelişmekte olan ülkelerin CDS ortalaması arasındaki farkı 98 baz puana kadar düşürdü.

Yurt dışında yerleşik kişilerin 24 Mayıs haftasında Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) stoku 9 milyar 857,8 milyon dolara çıkarak Mayıs 2017'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Yabancı yatırımcılar, 2021'den bu yana ilk kez 9 hafta üst üste DİBS'te alım yaptı ve bu periyotta 7 milyar 457,6 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi.

Ekonomi yönetiminin attığı adımlar, enflasyon beklentilerinde de iyileşme sağladı. 12 ay sonrası enflasyon beklentisi mayısta yüzde 33,2'ye inerken, gelecek yıl sonu enflasyon öngörüsü de yüzde 25,61'e geriledi. Mart ayı verilerine göre, yıllıklandırılmış cari açık 31,2 milyar dolara düştü ve Mayıs 2023'ten bu yana 26 milyar dolarlık iyileşme yaşandı.

Bugün açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayısta aylık yüzde 3,37, yıllık yüzde 75,45 arttı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonda "en kötüsünün" geride kaldığını ve kalıcı düşüşün haziranda başlayacağını belirtti. Şimşek, yıllık enflasyonun üçüncü çeyrek sonunda yüzde 50'nin altına gerileyeceğini öngördü.

Kaynak: Karar