Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye çıkardı. Aynı zamanda, gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranları, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla artı eksi 300 baz puanlık bir marj ile belirlenecek şekilde ayarlandı. Daha önce bu marj 150 baz puandı.

Kurul, bu kararı alırken, enflasyonun öngörülenden yüksek geldiğini ve yurt içi talebin dirençli seyrini sürdürdüğünü belirtti. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörüldüğü takdirde, para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı vurgulandı.

TCMB'nin açıklamasında, Mart ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin, özellikle hizmet enflasyonu öncülüğünde, tahminlerden yüksek olduğu belirtildi. Tüketim malı ve altın ithalatındaki yavaşlama cari dengenin iyileşmesine katkı sağlasa da, diğer göstergelerin yurt içi talebin dirençli seyrini sürdürdüğüne işaret ettiği ifade edildi. Hizmet enflasyonundaki direnç, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarındaki baskıların devam ettiği vurgulandı.

Politika faizindeki artış ve diğer alınan tedbirlerle, TCMB'nin enflasyonun ana eğilimini düşürmeyi ve orta vadede enflasyonu yüzde 5 hedefine ulaştırmayı hedeflediği belirtildi. Ayrıca, likidite gelişmelerinin yakından izleneceği ve gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılacağı ifade edildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Türkiye Sahalara Döndü Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Türkiye Sahalara Döndü

Kurul, politika kararlarını enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve fiyat istikrarını sağlayacak şekilde belirleyeceğini ve bu hedef doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacağını belirtti.

Kaynak: NTV