Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını bugün ki yaptığı toplantı sonrasında açıkladı. Alınan karara bakarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faizi %30'dan %35'e yükseltti. Açıklanan kararla birlikte Merkez Bankası art arda 5. kez faiz arttırmı yapmış oldu. Verilen faiz artırım kararı sonrasında gözler bankaların uyguladığı faiz oranlarına çevrildi.

Bu durumda Merkez Bankası'nın faiz arttırımı kararı sonrasında İhtiyaç kredisi faiz oranları ne kadar oldu? Bankaların faiz oranları ne kadar oldu? Bu karar neticesinde ihtiyaç kredisi çekmek hayal mi oldu.? Faiz oranlarını okuduğunuzda çok şaşıracaksınız...

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI AÇIKLADI MI?

TCMB, 2023'ün haziran ayında yapılan toplantıda faizi 650 baz puan, Temmuz ayında ise 250 baz puan, Ağustos ayındaysa 750 baz puan, Eylül ayında ise 500 yükseltmişti. Hafize Gaye Erkan'ın TCMB Başkanlığı görevine geldiği dönem Haziran aylarından bu zamana haftalık repo faizi toplam 2.150 baz puan srttı ve %8.50'den %30 seviyesine yükseldi. Ekim ayı için faizler 500 baz puanlık yükselişle %35’e arttı.

KREDİ KARTI FAİZLERİ CAN YAKACAK!

Merkez Bankası’nın 500 baz puanlık yükselişle  politika faizini %35'e yükseltmesi sonrasında ticari kredi ve kredi kartı faizlerinde üst limitler yükseldi. Konuya ilişkin önemli açıklamalar yapan Ekonomist Hayri Kozanoğlu, bireysel kredi ve kredi kartı faizlerinin can yakacağının altını çizerek, "TCMB enflasyon ile ekonomik durgunluk arasında kalmıştı. 500 puanlık yükselişle tercihini ekonomide durağanlıktan yana yaptı. Sunulan metinde 2 Kasım Enflasyon Raporu’nda 2024 senesi yüzde 33 enflasyon hedefinin korunacağı düşünülüyor. Özellikle bireysel kredi ve kredi kartı ve faizleri can yakacak" ifadeleriyle açıklama bulundu.

NAKİT ÇEKİMDE FAİZ ORANI NE OLACAK?

Nakit çekimde de faiz aylıkta %4,02'den %4,47'ye (yıllıkta %70,3) yükseldi. Kart üye işyeri komisyonu da aylık % 3,16’dan %3,61’e (yıllık bileşik %54) yükseldi.

KREDİ KARTI GECİKME FAİZİ NE OLACAK?

Referans faiz oranı aylıkta %3,16’ya (yıllık bileşik %46,1) yükselirken, kredi kartı gecikme faizi de aylık bazda %3,71'e (yıllık bileşik %55,9) yükseldi.

TİCARİ KREDİ FAİZLERİ YÜZDE 83'E YÜKSELDİ

Dolar ve Euro'da Son Durum! Dolar ve Euro'da Son Durum!

Ticari kredi faizlerinde de üst sınır%69,3'ten %83’e yükseldi. Yatırım ve ihracat kredileri için de sınır senelik oran olarak %53,9'dan %4,5'e yükseldi. (karar)

Editör: Haber Merkezi