Bahar alerjisi soğuk algınlığıyla karıştırılmamalı! Bahar alerjisi soğuk algınlığıyla karıştırılmamalı!

Hava koşullarındaki değişiklikler esas olarak bağışıklık ve kas-iskelet sistemindeki sorunlara işaret edebilir. Vücut belirli bir iklime alışır ve hava aniden değiştiğinde uyum sağlamaya çalışmak zorundadır.

Araştırmalar hastalıkların asıl nedeninin sıcaklıktaki değişim değil, bazı virüslerin çoğalması olduğunu gösteriyor. Hava sıcaklığı değerlerinin gün boyu değiştiği mevsim geçişlerinde kişilerin kendilerini korumaları daha zor olabilir. Bu dönemlerde en yaygın görülen grip, doğru tedavi edilmediği takdirde sinüzit, orta kulak iltihabı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor ve yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.

Özellikle 65 yaş üstü kişiler, kronik kalp, akciğer, böbrek ve şeker hastaları, kanser hastaları ve sağlık çalışanları gibi risk gruplarına mensup kişilerin daha dikkatli olmaları ve gripten nasıl korunacaklarını bilmeleri de büyük önem taşıyor. 

Antalya Memorial Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Burun Bölümü Doç. Dr. İsmail Önder Uysal, gripten nasıl korunabileceğiniz konusunda önemli bilgiler verdi.

1 metrelik mesafe grip bulaşması için riskli alandır

Yüksek ateş, baş ağrısı ve genel vücut ağrısının eşlik ettiği gribe, influenza virüsleri neden oluyor. Hastalığın yayılımı semptomların başlamasından 1 gün önce başlar ve 7 gün boyunca devam edebilir. Enfeksiyon esas olarak öksürme, hapşırma, konuşma ve solunum salgılarının ağız, burun mukozası ve gözlerle teması yoluyla bulaşır.

Öksürürken veya hapşırırken ellerinizle ağzınızı kapattığınızda virüs ellerinize ve oradan da dokunduğunuz çeşitli yüzeylere bulaşıyor. Hasta olmayan kişiler bu yüzeylere elleriyle dokunarak ağız, burun ve gözlerine dokunarak patojeni kaparlar. Bir metrelik mesafe kontaminasyon riski bölgesidir. Virüs 0-4°C sıcaklıkta haftalarca yaşayabildiğinden kış aylarında daha sık enfeksiyona neden oluyor.

İstirahat etmek gerekiyor

Grip enfeksiyonunun tedavisinde burnunuzu açık tutmak büyük önem taşıyor. Burun tıkalı olduğunda sinüsler boşalmadığından grip, tedavisi daha zor olan sinüzite neden olabilir. Grip ayrıca orta kulak enfeksiyonlarına dönüşebilen östaki tüplerinin tıkanmasına da neden olabilir. Bu nedenle gribin uzman doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerekmektedir. Grip tedavisinde dinlenme çok önemlidir. Bulaşmayı önlemek için dinlenme süresi hastalığın semptomlarının ortadan kalktığı günden sonraki güne kadar sürmelidir.

Zencefilli ballı çayın gücünden faydalanın

Besin açısından zengin, antioksidan bakımından zengin ve antiinflamatuar özelliklere sahip gıdalar, bağışıklığınızı güçlendirmenize ve sizi değişen hava koşullarından kaynaklanan hastalıklardan korumanıza yardımcı olabilir. Koyu yapraklı sebzeler, meyveler, somon balığı ve tatlı patates gibi yiyecekleri yiyin. Badem, ceviz, antep fıstığı gibi kuruyemişler de mevsim geçişlerinde bağışıklığınızı güçlendirebilir. Ayrıca güçlü bağışıklık için bazı içecekler de gereklidir. Örneğin zencefil çayı, virüsleri uzakta tutmaya ve soğuk algınlığı semptomlarının solunum yolu hastalıklarına ilerlemesini önlemeye yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Balın antibakteriyel özelliklere sahip olduğu ve özellikle sıcak çayla karıştırıldığında boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Tavuk çorbası olmazsa olmaz!

Hasta olunca akla ilk gelen şey tavuk çorbasıdır. Besin açısından zengin çorbalar, bağışıklık sistemi sağlığını destekleyen ve sinüsler üzerindeki baskıyı hafifletmeye yardımcı olan (özellikle mevsimsel alerjilerde) çeşitli vitamin ve mineraller içerir. Sodyum açısından zengin çorbalar da boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Sebze çorbaları/et suları da aynı derecede etkilidir ve her zaman et ürünleri içermesi gerekmez.

Gribe yakalanmamak için bu 15 ipucuna dikkat edin;

  • Mevsim geçişlerinde sıcaklığa aldanmayın, dikkatli giyinin.
  • Grip hastası kişilerle yakın temastan kaçının
  • Gripseniz avucunuzun içine hapşırmayın. Ağzınızı mendil veya peçeteyle kapatın
  • Sigara içmemek
  • El hijyenine dikkat edin. Şüpheli yüzeylerle temas ettikten hemen sonra ellerinizi yıkayın
  • Beslenmenize dikkat edin, yukarıda saydığımız besinlerden zengin bir beslenme planı oluşturun.
  • Ilık su ve bir tutam tuzla gargara yapın.
  • Portakal, greyfurt ve kırmızı biber gibi C vitamini açısından zengin yiyecekler yiyin.
  • Bağışıklığınızı güçlendirmek için düzenli egzersiz yapın.
  • Çinko açısından zengin besinler tüketin
  • Eşyalarınızı ve yiyeceklerinizi başkalarıyla paylaşmayın.
  • Uyku düzeninize dikkat edin. Geç yatmayın ve günde ortalama 7-8 saat uyuyun
  • Bol miktarda sıvı iç. Günde ortalama 2,2,5 litre su tükettiğinizden emin olun
  • Doktorunuzun uygun göreceği vitamin takviyelerini kullanın
  • Gripseniz başkalarını korumak için maske takın.
Kaynak: MEMORİAL