Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam Çankaya Köşkü'nden TRT Türk, ATV Avrupa, Euro D, Euro Star, Kanal 7 Avrupa Cumhurbaşkanı Özel Yayını'na katılarak, gazetecilerin sorularını yanıtladı ve açıklamalarda bulundu. Erdoğan burada yaptığı açıklamada, "MİT, DEAŞ'ın sözde lideri Ebu Hüseyin el Kureyşi kod adlı şahsı uzun zamandır takip ediyordu, dün Suriye'deki operasyonla etkisiz hale getirildi. Bundan sonra da terör örgütleriyle ayrım yapmadan mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı. IŞİD, bir önceki liderinin Suriye'nin güneyindeki bir operasyonda öldürülmesinin ardından Kasım 2022'de El Kuraşi'yi lider olarak seçti.

Reuters: Bölgede patlama sesi duyuldu

IŞİD (DEAŞ) liderinin öldürülmesi dünya basınında da geniş yer buldu. İngiliz haber ajansı Reuters, haberi "Erdoğan, İslam Devleti liderinin Suriye'de Türk istihbarat servisi tarafından öldürüldüğünü açıkladı" başlığıyla duyurdu. Reuters'ın haberine göre Suriyeli yerel ve güvenlik kaynakları baskının isyancı gruplar tarafından kontrol edilen ve 6 Şubat'ta hem Türkiye'yi hem de Suriye'yi vuran depremden en çok etkilenen yerlerden biri olan Suriye'nin kuzeyindeki Cinderes kasabasında gerçekleştiğini söyledi. Reuters'a konuşan bir bölge sakini, Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece Jandaris'in kenarında çatışmaların başladığını ve bölge sakinlerinin büyük bir patlama sesi duymadan önce yaklaşık bir saat sürdüğünü söyledi.

AFP: Bölge cumartesi kuşatıldı

Fransa merkezli haber ajansı AFP'de MİT'in ve yerel askeri polisin cumartesi günü Cinderes'te bir bölgeyi kuşattığını yazdı. Bölge sakinleri AFP'ye, operasyonun İslami okul olarak kullanılan terk edilmiş bir çiftliği hedef aldığını belirtti.

The Telegraph: Öldürülen dördüncü IŞİD lideri

The Telegraph gazetesi de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın rahatsızlığı nedeniyle birkaç gün seçim programından uzak kalmasının ardından canlı yayında açıklamalarda bulunduğunu yazdı. IŞİD lideri Ebu Hüseyin el-Kuraşi'nin öldürüldüğü haberini Erdoğan'ın duyurduğunu belirten Telegraph'ın haberinde, "Eğer doğruysa, El Kuraşi son yıllarda ABD ve müttefikleri tarafından öldürülen, aralarında örgütün kurucusu Ebu Bekir El Bağdadi'nin de bulunduğu dördüncü IŞİD lideri olacak" ifadeleri yer aldı. 

The Guardian gazetesi de MİT'in düzenlediği operasyonla Kuraşi'nin öldürüldüğünü yazdı. Gazetenin haberinde bölgede güvenlik güçleri bulunduran muhalif gruplardan Suriye ulusal ordusu konuyla ilgili hemen bir açıklama yapılmadığı belirtildi.  

NEW — #Turkey’s MIT intelligence service says it killed #ISIS global leader Abu al-Hussein al-Qurayshi in this raid in Jinderes in northern #Aleppo on Friday night.

MIT said it had been monitoring the site for some time. https://t.co/DxCxX72fGj

— Charles Lister (@Charles_Lister) April 30, 2023

Orta Doğu Enstitüsü'nde görev alan Charles Lister'ın Twitter hesabından bölgeden fotoğraflar paylaştı. Lister paylaşımında, "IŞİD lideri, Cinderes'de bir Türkiye istihbarat operasyonunda öldürüldü. Hedeflenen ev başlangıçta dronlar tarafından kuşatıldı ve gözetlendi. Sonra hedefe teslim olma emri verildi. Ancak bunu reddetti ve kendini havaya uçurdu" ifadelerini kullandı. 

Hollanda Eurovision tarafından diskalifiye edildi Hollanda Eurovision tarafından diskalifiye edildi

Kaynak: gazeteoksijen.com

Editör: Haber Merkezi