Küresel savunma medyasının önde gelen yayın organlarından Air Force Times ve Military Times’da ortak yayınlanan “Ukrayna Savaşı ABD’nin Avrupa’da yeni hava taktikleri oluşturmasına sebep oldu” başlıklı yazıda ABD Hava Kuvvetleri’nin Avrupa’daki en tepe ismi General James Hecker’in analizlerine yer verildi. Hecker hem ABD’nin hem de NATO üyesi Avrupa ülkelerinin Rusya’ya karşı artık “stratejik satranç hamleleriyle değil” “taktik ön hamlelerle karşılık vermeye odaklandığını” ifade ederek ABD Savunma Bakanlığı’nın da (Pentagon) bu yeni taktiğe göre planlamalar yapmaya başladığını dile getirdi.

SAVUNMADAN OFANSİF ANLAYIŞA GEÇİŞ

ABD merkezli haber organlarının kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre ABD ve NATO’nun Rusya karşısındaki yeni hava stratejisi Avrupa’nın etrafını hava savunma hamleleriyle çembere almaktan çıktı. Yeni benimsenen taktiğe göre başta ABD savaş uçakları olmak üzere Avrupa kıtasındaki hava güçlerinin büyük bölümü Rusya sınırında yer alan NATO’nun doğu kanadındaki ülkelerde hava devriyesine çıkmaya ve sınırda ofansif ve savunmaya yönelik hamlelerde bulunmaya başladı.

UKRAYNA SAVAŞI DERS OLDU

Başta General Hecker olmak üzere uzmanlar bu zorunluluğun iki sebepten ortaya çıktığını ifade etmekteler. Birinci sebep olarak Rusya’nın Ukrayna hava sahasını kontrol edemiyor oluşu gösterilirken, ikinci etken olarak da NATO'nun kendi hava sahasını korumak için düşman savunma sistemlerinin olduğu noktalara kadar hava devriyesi ve tatbikatları gerçekleştirme kararı alınmış olması. 

RUSYA’NIN HAVA SAVUNMASI TEST EDİLİYOR

NATO uçaklarının son birkaç aydır bu taktiği izleyerek aynı zamanda Rusya’nın hava savunma, elektronik veri bozma sistemlerini test ettikleri de ifade edilirken, 11 Temmuz tarihinde gerçekleşen NATO Vilnius zirvesinde kabul edildiği belirtiliyor. Plan dahilinde belirli aralıklarla Rusya sınırında NATO ülkelerinin savaş uçaklarının hipersonik silahlar ve insansız hava ve kara araçlarına karşı koyma yönünde yeni bir taktik geliştireceği ve bu yönde tatbikatlar da yapacağı da  ifade ediliyor.  ABD’li komutan General James Hecker yaptığı açıklamada ise planın tam çerçevesinin 17-28 Temmuz’da ABD’nin Almanya’daki en büyük hava üssü olan Ramstein’da düzenlenen “WEBTAC” Konferansı’nda oluşturulduğunu söylüyor 

İLK BÜYÜK TATBİKAT 2024’DE

Kaynakların paylaştığı bilgilere göre eğitim ve tatbikatlar da “doğrudan müdahale” kararına odaklanmış durumunda. NATO yeni taktiğe ilişkin ilk büyük tatbikatını ise 2024 yılında Yunanistan’da gerçekleştirecek. Bu tatbikatta NATO üyelerinde bulunan farklı türde savaş uçaklarının nasıl ortak hareket edebileceklerinin de anlaşılacak. 2024’deki büyük hava tatbikatına Ukraynalı pilotların F-16’larla katılması bekleniyor.

Gazze'de ölü sayısı 34 bin 596'ya çıktı! Gazze'de ölü sayısı 34 bin 596'ya çıktı!

AVRUPA’DA 10 YILDA 600 F-35 PLANI

Yeni plan dahilinde savaş alanı yakın istihbarat gözlemlerini de F-35 savaş uçakları gerçekleştirecek ve elde edilen askeri istihbarat görüntüleri anında NATO üyesi ülkelerle paylaşılacak. Daha çok sayıda NATO üyesi ülkenin de F-35 programına dahil olmasıyla Avrupa genelindeki savaş uçağı filo sayısı güçlendirilecek. Yeni taktiğe göre önümüzdeki 10 yıl içinde Avrupa’da 600 F-35 savaş uçağının bulunması planlanırken ABD’nin de 54 adet F-35 savaş uçağı ile bu rakama destek vermesi bekleniyor.

ABD’NİN ÖNCELİĞİ ÇİN'E KAYDI

Yayın organlarına konuşan kaynaklar yeni planda NATO üyelerinin Pentagon’a daha az bağımlı kılınmaya çalışıldığının da altını çizmekteler. Pentagon kaynaklarına göre bunun başlıca sebebi ise ABD’nin her geçen gün dikkatini ve gücünü “Çin’e ve Pasifik Okyanusu’ndaki gerilimlere vermek zorunda kalması.” (haber global)

Editör: Haber Merkezi