İsrail'de Binyamin Netanyahu liderliğindeki ülke tarihinin en aşırı sağ koalisyonunda yer alması beklenen Noam Partisi'nin, Adalet Bakanlığı'nda görevli sol görüşlü yetkililerin isimlerinden oluşan bir "kara liste" hazırladığı ortaya çıktı. 

Ynetnews'in haberine göre, İsrailli gazetecilerin ortaya çıkardığı listede ülke hukuk sisteminde geçmişte ve şu anda görev yapan onlarca üst düzey yetkilinin adı yer alıyor. 

Habere göre bu isimlerin arasında halihazırda akademik alanda çalışan kişiler, öğretim görevlileri ya da diğer bireyler bulunuyor. 

Bu arada parti tarafından derlenen ve medyada LGBTQ topluluğu üyesi olarak tanımlanan kamuya mal olmuş kişilerin listesi ise geçen hafta açıklanmıştı.

İddiaya göre, (fişleme listesi) ilk olarak 2019'da derlendi, bu yıl haziran ayında güncellenerek Noam Partisi'nin web sitesine yüklendi, ancak halkın erişimine açık değil.  

Parti, adı geçenlerin Noam'ın "derin devlet aktörleri" veya "gölge hükümet" olarak gördüğü kuruluşlar tarafından verilen çeşitli kurslara katıldığını veya bu kuruluşlarca eğitildiğini ileri sürüyor. 

Aşırı sağ çizgideki Noam, sivil toplum kuruluşları tarafından sağlanan eğitimleri 'olumsuz' olarak değerlendiriyor.

Aşırı sağ çizgideki Noam, partinin "kötü niyetli sol ağın parçası" olarak gördüğü, akademik kurumlar tarafından verilen kurslar dahil, sivil toplum kuruluşları tarafından sağlanan her türlü eğitimi "olumsuz" bulduğunu belirtiyor.

Ayrıca Noam'a göre, Arapların ana akımda yer almasına izin vermek ya da ırkçılıkla mücadele etmek, aşırılığın ve sol ideolojinin kanıtı.

Belge, geçmiş herhangi bir zamanda Noam'ın "düşman" olarak tanımladığı kuruluşlar tarafından desteklenen kurslara katılmış olsalar bile, bu vatandaşları "siyasi aktivist" olarak etiketliyor. 

Arap vatandaşların ana akım İsrail toplumuna ve iş gücüne dahil edilmesi ve ırkçılıkla mücadele, son yıllarda siyasi yelpazenin her iki kanadındaki hükümetlerin politikası olmuştu.

Noam, söz konuyu belgeyi "iddianame" olarak sunuyor. Kuruluşların ve önde gelen üyelerinin isimleri verilerek, bu kişilerin "suçluluklarının kanıtı" olarak gördükleri bazı seçilmiş alıntılar aktarıyor. 

"Değişim Ajanları" başlıklı bölümde Noam, kuruluşların ve hayırsever vakıfların üst düzey yetkililer için özel eğitim programları oluşturarak bakanlıklara doğrudan girdikleri uyarısında bulunuyor. 

Bu bağlamda Noam, çeşitliliği ve Arapların önemli pozisyonlara getirilmesini teşvik ettiğini öne sürdüğü liderlik programı "Maoz"u sorunlu olarak nitelendiriyor. 

Cannes Film Festivali'nde Meryl Streep'e onur ödülü verildi! Cannes Film Festivali'nde Meryl Streep'e onur ödülü verildi!

Söz konusu programın herhangi bir insan hakları örgütü ya da sol görüşlü örgütle bağlantısı bulunmuyor. İsrail toplumunun genel sorunlarıyla ilgilenen ana akım bir kamu sektörü eğitim programı olarak biliniyor. 

Noam, "ajanlar" tarafından teşvik edilen "değişim"e örnek olarak Maliye Bakanlığı'ndan bir yetkilinin sözlerini gösteriyor: 

İsrailli yetkili, bu konuşmasında, "Hepimiz kararların alındığını ve bütçelerin masada oturanlar tarafından paylaşıldığını biliyoruz, bu nedenle bakanlığa girdiğimde masanın etrafındaki Arapların sayısını artırmayı görevim olarak gördüm." ifadelerini kullanıyor. 

Parti tarafından "değişim ajanı" olarak tanımlanan bir diğer kişi de dini çizgideki Siyonist gençlik hareketi Bnei Akiva'nın Genel Sekreteri Yair Shahal.

Belgede, kesilip alınan kısımda Shahal'ın "Arap sektörünü görmezden gelemeyiz. Arap yazar ve gazeteci Nazir Majali'yi İsrail toplumunun karmaşıklığı ile ilgili görüşlerini tartışmak üzere davet ettim." ifadesini kullandığı cümle öne çıkarılıyor. 

Bu arada partinin işaret ettiği kişiler sadece sivil gruplar değil. 

Belgede, akademiden, insan haklar gruplarından, barış aktivistlerinden ve yüksek lisans programlarındaki öğrencilerden birçok kişi "düşman" olarak adlandırılıyor. 

İsrail medyasına göre, Noam Partisi'nin "doğru" olduğunu belirttiği "muhalefet araştırması" görünümlü çalışma ile "kötü niyetli aktörler" olarak gördüğü kişilere ilişkin bir veri tabanı oluşturmayı amaçlıyor.

Kaynak: tr.euronews.com
Editör: Haber Merkezi