Çocukluk çağı obezitesi ve kronik hastalıkların artışına engel olmak için hayata geçirilmesi planlanan 'Okul Gıdası Logosu' uygulaması adeta yılan hikayesine döndü. 2019'dan bu yana 3 kez ertelenen uygulamanın akıbeti belirsizliğini sürdürürken, daha önce 12 Eylül 2022 eğitim öğretim yılında hayata geçirileceği belirtilen yönetmelik Resmi Gazete duyurusu ile birlikte hiçbir gerekçe gösterilmeden 2023 yılı sonuna ertelenmişti.

Okulların açılmasına sayılı günler kalırken, yönetmeliğin gündeme gelmemesi tepkilere neden olmuş durumda.

NBŞ'Lİ ÜRÜNLER YASAKLANACAKTI 

Haziran 2019’da Salık, Milli Eğitim ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bir araya gelerek imzaladıkları protokol çerçevesinde okul kantinlerinde; tüm çikolata türleri, gofretler, tüm şeker ve şekerleme türleri, jöle şekerleme, sert şekerlemeler, yumuşak şeker, dolgulu-dolgusuz, kaplamalı, draje, tüm lolipoplar satışının yasaklanması kararlaştırıldı. 

BELİRSİZLİK 4 YILDIR SÜRÜYOR

Genelge kapsamında ayrıca guarana, guarana özü eklenmiş kafein içeren ürünler, kremalı, çikolata dolgulu, jöleli, kek ve pastalar, hamurlu, şerbetli tatlılar, tatlandırıcı içeren yiyecek ve içeceklerin de satışının sona ermesi kararlaştırılırken, denetimlerin ise Milli Eğitim Müdürlükleri ve Okul Aile Birlikleri tarafından yürütülmesi planlanmıştı.  Ancak 4 yıldır bir türlü uygulanamayan yönetmeliğin, ne zaman uygulanacağı bilinmezken, sürece en büyük tepki Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Timur Erk'den geldi. 

TRANS YAĞ KISITLAMASI 

"Hazır gıda sanayi ile kantinciler bastırdığı için ugulama üç kez ertelenmişti" diyen Erk;  "Şimdiye kadar yeni eğitim-öğretim yılında 'Okul Gıdası Logosu' uygulaması hayata geçirilmiş olsaydı, 1.5 gramdan fazla tuz barındıran 100 gramlık cips ve krakerler, 22.5 gramdan fazla şeker içeren ürünler ile 100 gramlık ürünlerde 0.3 gram üzerinde trans yağ içeren mamuller kantinlerde satılmasının önüne geçilecekti" ifadelerini kullandı.

3 MİLYON OBEZ VAR 

Logolu ürün uygulamasını ertelemenin ciddi sağlık sorunlarına yol açacağı uyarısında da bulunan Erk, "Türkiye’de 3 milyondan fazla obez var ve bunun 1,8 milyondan fazlası 0-18 yaş aralığında. En büyük neden NBŞ; yani nişasta bazlı şeker tüketimi. Bu sebeple Gıda Logosu Uygulaması çocuklarımızın sağlığı için en önemli" diye konuştu. 

Maymun çiçeği pandemiye dönüşür mü? Maymun çiçeği pandemiye dönüşür mü?

GIDA SANAYİ BASKI OLUŞTURUYOR 

Çocukların, kantinlerde satılan işlenmiş ve hazır gıdalardan uzak durması gerektiğini sözlerine ekleyen Erk, ertelemeye ilişkin ayrıca şunları söyledi: "Hazır gıda sanayi ile bazı kantincilerin uygulamanın ertelenmesi yönünde baskı oluşturdukları iddiaları kulağımıza geliyor.  'Okul Gıdası' logosu verilecek yiyecek ve içecekler ise, çiğ tüketilen sebze ve meyveler, süt, ayran, peynir, uygun ekmekler, taze sıkılmış meyve ve sebze suları."

KORKUTAN TABLO  

Öte Sağlık Bakanlığı'nın araştırmasına göre de, Türkiye’de her 100 erkekten 20.5’i, her 100 kadından da 41’i obez.  DSÖ’nün raporuna göre de Türk halkının yüzde 32.1’si vücut kitle endeksine göre obezite kategorisinde yer alıyor. Türkiye’yi yüzde 28.9 ile Malta, yüzde 27.8 ile İngiltere takip ediyor. Obezite sadece şişmanlatmakla kalmıyor aynı zamanda; diyabet, hipertansiyon, kolesterol bozukluğu, kalp-damar hastalıkları, yağlı karaciğer hastalığı, sindirim sorunları ile depresif hastalıklara neden oluyor.(Haberglobal)

Editör: Haber Merkezi