Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) okullarda ücretsiz sağlıklı yemek sağlanması talebiyle açtığı davada mahkeme tarafından reddedildi. Mahkeme, "Devletin çocuklara ücretsiz yemek sağlama gibi bir pozitif yükümlülüğü bulunmadığına" karar verdi.

Ekmek ve Gül'ün öncülüğünde yürütülen "Okullarda Bir Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Her Çocuğun Hakkı" kampanyası kapsamında Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği geçen yıl MEB'e dava açmıştı. Ancak Ankara 3. İdare Mahkemesi, davanın reddine karar verdi ve eğitim hakkının gerçekleştirilmesinin ölçüsünün takdir yetkisine sahip olduğunu ifade etti. Mahkeme kararında, "kaynakların sınırlı olduğu" gerekçesiyle "Devletin okullarda eğitim alan tüm çocuklara ücretsiz yemek sağlama gibi bir pozitif yükümlülüğü bulunmadığına" hükmetti.

Kararın ardından kampanya çağrıcısı Ekmek ve Gül, mahkemenin "MEB çocukları aç bırakabilir" dediğini vurgulayarak karara tepki gösterdi. Açıklamada, mahkeme kararının uluslararası sözleşmelere, Anayasa'ya ve MEB'in bağlı olduğu Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırı olduğu belirtildi. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı'nın her çocuğun eğitim hakkını garanti altına alma zorunluluğunu düzenleyen kanunun göz ardı edildiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, mahkemenin "kaynak yok" gerekçesini kabul etmeyerek, halkın parasının halk için harcanması için mücadele çağrısında bulunuldu. Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği, mahkemenin kararını istinafa götüreceğini ve çocukların sağlıklı beslenmesi için mücadeleye devam edeceğini belirtti.

LGS başvuru süreci başladı LGS başvuru süreci başladı

Aynı zamanda, Demokrasi için Hukukçular (DİH) da davanın reddi kararına ilişkin sosyal medya hesaplarından açıklama yaparak, mahkemenin kararının Anayasa'ya, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın temel kararına aykırı olduğunu belirtti. Davanın avukatlarından İlke Işık, istinaf için hazırlıklara başladıklarını ve mahkemenin verdiği kararı kabul etmediklerini ifade etti.

Kaynak: Karar