Fahiş fiyatlar ve istifçilik artışı nedeniyle cezalar geliyor! Fahiş fiyatlar ve istifçilik artışı nedeniyle cezalar geliyor!

Marketler yeni yılı zamlı karşıladı.

2024 yılında uygulanacak asgari ücret 27 Aralık Çarşamba günü açıklandı. Açıklamanın hemen ardından zincir marketlerde etiketler hızla değişti. Aynı marketler yılbaşından hemen sonra fiyatlarını güncelledi. 1 Ocak'tan itibaren markete giden vatandaşlar, birçok ürünün yeni etiketlerini sosyal hesaplarında paylaşarak tepki gösterdi. Tüketici Konfederasyonu (TUKONFED) üyesi Avukat Mücahit Saraçlı, haksız fiyat uygulamalarına son verilmesi için tüketicilerin şikâyet haklarını kullanması gerektiğini söyledi.

"BUNU KARŞILIĞI HAKSIZ FİYAT UYGULAMASIDIR"

Tüketici Konfederasyonu üyesi Avukat Mücahit Saraçlı, şunları söyledi: "Asgari ücrete beklenenin üzerinde zam haberi yayılmaya başlayınca Aralık ayı sonunda etiket değişikliği ile gereksiz fiyat artışı yapıldı. Daha sonra asgari ücretin belirlenmesiyle birlikte fiyatlar yeniden artmaya başladı. Bunun eşdeğeri ise haksız fiyatlandırma uygulamalarıdır. Kanundaki yeri şikâyet anlamına gelmektedir. Elbette bunun birçok cezai şartı var. Tüketici haklarının korunması amacıyla 6.502 sayılı Kanun çıkarıldı. Bu, haksız fiyatlandırma uygulamalarının ve istifçiliğin önlenmesi için açıkça çıkarılmış bir yasadır” dedi.

"TÜKETİCİLERİN ŞİKAYET HAKLARINI KULLANMALARI LAZIM"

Avukat Saraçlı, Ticaret Bakanlığı'nın 81 ilde çok yoğun bir şekilde çalıştığını hatırlatarak, "Tüketiciler burada şikayet haklarını kullanmalı ve bilinçli tüketici olarak hareket etmelidir. Karşılaşılan olaylarda mutlaka şikayet hakkını kullanmalıdır" dedi. Kısa sürede fiyatı değişen ürünler için hemen fiyat etiketine bakmalı ve etiketin üzerine değişiklik tarihini yazmalısınız. "1-2 gün içinde değişen bir fiyat fark etmeleri halinde fotoğrafını çekip 175 numaralı telefon hattına veya Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Uygulamaları Kurumu'na internet üzerinden şikayette bulunma hakları var" dedi.

"TALEPTE DÜŞME OLURSA KENDİLERİNİ DÜZELTMEK ZORUNDA KALIRLAR"

Saraçlı, Tüketici Konfederasyonu gibi cezai soruşturmaya konu olan şirketlerin de ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek, "Tüketicinin ona göre hareket edebilmesi için bu uygulamaları kim yapıyorsa onu tespit etmek gerekiyor. Ekonominin en önemli kuralı arz ve taleptir". "Talep azalırsa bu satıcılar binlerce şubeli market zincirleri halinde örgütlenmek zorunda kalacak" dedi.

"RAFTA YAZAN FİYAT GEÇERLİDİR"

Avukat Mücahit Saraçlı, raftaki fiyatlar ile kasadaki fiyatların farklı olduğu durumlarda raftaki fiyatın geçerli olduğunu söyledi. O ürünü almak zorunda kalırlarsa alacaklar ama raftaki etiketin fotoğrafını çekecekler. "Satın alınan ürünün faturasını da alıp 175'i arayıp o mağazaya haber verecekler ya da Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyatlandırma Uygulamaları Enstitüsü'ne başvurarak gerekli hukuki işlemin yapılmasını isteyecekler" dedi.

"KARABORSACILIK VE FIRSATÇILIKLA ALAKALI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Ezem Demirel, "Artık fiyatlar sürekli yükseldiği için fiyata bakmadan almaya çalışıyorum. Artık toptancı hesabına bakıyorum. Her birinin maliyetine bakmıyorum. Çünkü bir süre sonra artık fiyatları ezberleyemez hale geliyoruz” dedi. Halil İbrahim Demirci, "Bu durumlarla sürekli karşılaşıyoruz. Yılbaşı değil, hemen hemen her gün karşılaşıyoruz. Artık bir alışkanlık haline geldi. Bugün 10 lira olan yarın 100 lira olacak diyorlarsa artık bunu normal karşılıyoruz. Bunun enflasyonla, karaborsayla, oportünizmle ilgisi olduğunu düşünüyorum. “Asgari ücreti artırdığınızda fiyatlar bu kadar artıyorsa asgari ücreti artırmanın mantıklı olduğunu düşünmüyorum” dedi.

"NE KADAR DENETLENİRSE DENETLENSİN, YAPACAKLARINI YAPIYORLAR"

Babasıyla süpermarket çalışanı arasında geçen diyaloğu anlatan Dilek Buz, şöyle konuştu: "Süpermarket çalışanı babama 'Abi senin fiyatların ayarlanmamış' diyor. Babam ise 'Asgari ücret henüz yeterli olmadı' dedi. '. Arttı. Peki bu artışlar ne için?' Herkes kendi yaptığını yapıyor. "Onları ne kadar kontrol ederseniz edin, onlar istediklerini yaparlar" dedi.

Kaynak: HABER GLOBAL