Netanyahu Hamas'ın Ateşkes Önerisine İlişkin Açıklamalarda Bulundu Netanyahu Hamas'ın Ateşkes Önerisine İlişkin Açıklamalarda Bulundu

Peru'nun Piura kentindeki fakir bir mahalle olan Pedregal Grande sakinleri, kıtlık nedeniyle günde yalnızca 30 dakika su alıyor ve bu durum onları sivrisineklerin üreme alanı haline gelen plastik tanklarda toplamak zorunda bırakıyor.

AP News'e göre kavurucu sıcaklıklar ve klima eksikliği insanları evlerini terk etmeye zorluyor. Dang humması, sivrisineklerin insanlara saldırmasıyla endişe verici bir hızla yayılıyor.

Birkaç gün önce hastalığa yakalanan Perulu sürücü Segundo Ramos, "Hava almak için dışarı çıktığınızda aniden sivrisinekler gelip size saldırıyor" dedi.

PİURA'DA 5 BİN 275 DANG HUMMASI VAKASI

Mahalle sakinlerinden Ramos, 97 derecelik sıcağa dayanmaya çalışırken, "Komşum dang humması hastası" dedi. “100 metrelik alanda 3 ila 4 hasta komşu var” dedi.

Dün Piura, 5.275 dang humması vakasıyla Peru'da en çok etkilenen ikinci şehir oldu. Ülkenin Sağlık Bakanlığı'na göre, bu yılın ilk sekiz haftasında Peru'da 34.000'den fazla dang humması vakası kaydedildi; Bu rakam, 2023'ün aynı dönemine göre iki kat daha fazla.

Peru hükümeti, El Niño'nun neden olduğu normalden yüksek sıcaklıklar nedeniyle artan vaka sayısı nedeniyle Pazartesi günü çoğu eyalette sağlık acil durumu ilan etti. Piura'daki yetkililer, dang humması hastalarının barınması için hastanelerde özel alanlar oluşturmaya başladı.

YILIN İLK İKİ AYINDA 44 PERULU HAYATINI KAYBETTİ

Geçen yıl ortaya çıkan dang humması salgını binlerce insanı acil servislere başvurmak zorunda bıraktı. Ancak geçen yılki salgın Peru'da 21 kişiyi öldürürken, dang humması yalnızca bu yılın ilk iki ayında 44 Perulu'nun hayatına mal oldu.

Piura'da görev yapan tropik hastalık uzmanı Santiago Valdez, su kıtlığı ve depolama uygulamalarının, sıcak ve nemli koşullarda üreyen bir sivrisinek olan Aedes A Egypti'nin bulaştırdığı hastalığı körüklediğini söyledi. "İnsanlar su toplamak zorunda kalıyor ve kapları ne kadar kapalı tutmak için çabalasalar da her zaman dikkatsizlik oluyor ve sivrisinekler yumurtlayıp ürüyor" dedi.

Dang humması vakalarının çoğu hafif semptomlara sahip olsa da hastalık şiddetli baş ağrılarına, ateşe ve kas ağrılarına neden olabilir.

Aralık ayında Dünya Sağlık Örgütü, Peru'daki 2023 dang humması salgınının, özellikle ülkenin kuzeyindeki sivrisinek popülasyonunun artmasına yardımcı olan yağmur ve yüksek sıcaklıklarla bağlantılı olduğunu söyledi.

Kaynak: karar