Atmaca, teleferikte yaşanan bu üzücü olayın ardından yapılan sabotaj spekülasyonlarına dikkat çekerek, herhangi bir şeyin sabotaja açık olabileceğini belirtti.

Özellikle teleferik gibi hassas yapıların bile sabotaja maruz kalabileceğini ifade eden Atmaca, cıvataların gevşetilmesinin dahi mümkün olduğunu vurguladı. Ancak, şu an için sabotaj iddialarının tamamen farazi olduğunu belirtti ve bu durumun kriminal bir boyuta girdiğini dile getirdi.

Öğretmenlere görev yerlerine dönüş hakkı Öğretmenlere görev yerlerine dönüş hakkı

Atmaca ayrıca, denetimlerin kamusal alanda kalması gerektiğine işaret etti. Denetimlerin özel sektörün insafına bırakılamayacağını ve kamusal güvenliğin sağlanması için bu denetimlerin kamu otoriteleri tarafından yapılması gerektiğini belirtti. Bu şekilde, benzer olayların önüne geçilebileceğini ifade etti.

Teleferik kazasıyla ilgili olarak, Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat da önemli açıklamalarda bulundu. Tat, kazanın kesin nedeninin tespitinin zaman alacağını belirtti ve tesislerin bakım ve kontrollerinin titizlikle yapılması gerektiğini vurguladı.

Özellikle teleferik gibi tesislerin TS EN 1709 standardına uygun olarak bakım ve kontrollerinin gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Tat, bu tür tesislerin aylık rutin bakımlarının yanı sıra imalatçı firmanın belirlediği periyodik bakımlarının da düzenli olarak yapılması gerektiğini belirtti.

Ayrıca, yaz aylarında sıklıkla kullanılan lunapark ve temapark gibi eğlence alanlarının da sıkı denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Tat, bu tesislerde bulunan riskli makinelerin periyodik kontrollerinin titizlikle yapılması gerektiğini ifade etti.

Elektrik yoğunluğunun arttığı bu tesislerde, yangın koruma sistemlerinin bulunmasının da önemli olduğunu dile getirdi.

Kaynak: Cumhuriyet