Ramazan ayının ardından bayramla birlikte değişen beslenme alışkanlıkları, birçok kişinin kilo almasına neden olabiliyor. Bayram sürecinde baklavalar, börekler, yaprak sarmaları gibi yüksek kalorili ve yağlı yiyeceklerin tüketimi artarken, kilo kontrolü sağlamak için bazı püf noktalarına dikkat etmek önem taşıyor. Medicana Sağlık Grubu diyetisyenlerinden Cemre Balkan, bayramda kilo almamak için önemli ipuçlarını paylaştı.

Sağlıklı yaşamın ilk adımı stresten uzaklaşmaktır Sağlıklı yaşamın ilk adımı stresten uzaklaşmaktır

Bayramın ilk günlerinde yavaşlamış olan metabolizmayı dikkate alarak öğün sayısını azar azar artırmak gerektiğini belirten Balkan, aşırı miktarlarda ve çok fazla öğün tüketmenin sindirim sistemi problemlerine yol açabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, bayram kahvaltısından sonra ilk öğünlerde protein, sebze ve sağlıklı karbonhidratlara yer verilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Ana öğünlerin protein, sebze ve sağlıklı karbonhidratlarla dengelenmesi gerektiğini ifade eden Balkan, bu dengenin tabak modeliyle sağlanabileceğini belirtti. Sabah kahvaltısında özellikle yarısının sebzelerle oluşturulması gerektiğini ve kalan kısmında protein ve karbonhidrat kaynaklarının bulunması gerektiğini söyledi.

Aşırı tatlı tüketiminden kaçınmak için tatlıların tok karnına tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Balkan, böylece tatlı porsiyonlarının azalacağını ve kontrollü bir şekilde tüketileceğini belirtti. Ayrıca, bayram boyunca adım sayısının artırılması ve yeterli su tüketiminin sağlanması da sindirim sistemi ve yağ yakımı açısından önemli olduğunu ekledi.

Kaynak: karar