Raporlu ilaç kullananlar, reçeteli ilaçları bitince doktora giderek yeniden reçete yazdırma süreciyle meşgul oluyordu. Ancak yoğunluğu azaltmak amacıyla gündeme gelen yeni düzenleme, bu süreci büyük ölçüde kolaylaştıracak. ATV Haber'de yer alan habere göre, Sağlık Bakanlığı'nın hayata geçirmeye hazırlandığı düzenlemeyle birlikte, aile hekimlerine raporlu ilaç yazma yetkisi verilecek.

Dünyanın en iyi kurabiyeleri açıklandı: Türkiye listede Dünyanın en iyi kurabiyeleri açıklandı: Türkiye listede

Bu düzenlemeyle birlikte, hasta doktoruna gitmek yerine aile hekimliğine başvurarak ilaçları yeniden reçete ettirebilecek. Doktorlar genellikle raporlu ilaçları 3 aylık sürelerle reçete ederken, yeni düzenlemeyle birlikte aile hekimleri bu ilaçları bir yıl boyunca yazabilecekler. Bu sayede hastalar, her 3 ayda bir sadece eczaneye giderek raporlu ilaçlarını alabilecekler.

Aile hekimliği ilk olarak kronik rahatsızlığı olan, özellikle diyabet, hepatit B ve düzenli olarak ilaç kullanan kalp hastalarına raporlu ilaçlarını yazacak. İlerleyen dönemlerde ise bu ilaçların sayısının artırılması planlanıyor. Bu adım, düzenli ilaç kullananların yaşamlarını kolaylaştıracak ve sağlık sistemine daha etkin bir erişim sağlayacak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: KARAR