Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Moskova'da düzenlediği haftalık basın toplantısında, güncel konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının Uluslararası Adalet Divanı (UAD) kararlarına rağmen devam etmesini nasıl değerlendirdiği sorusuna Zaharova, ülkenin uluslararası yükümlülüklerinin yerine getirilmesi çağrısında bulunduklarını ifade etti.

Ayrıca, İsrail'in Refah kentine yönelik planlarını da endişeyle karşıladıklarını belirterek, bu planların hayata geçirilmesinin insani durumu daha da kötüleştirebileceğini vurguladı.

Zaharova, Gazze'deki milyonlarca insanın bu senaryonun merkezinde olacağını ve bu durumun insanî yardıma erişimi de zorlaştıracağını dile getirdi.

Zaharova, Filistinliler ve İsrailliler arasında siyasi bir diyaloğun yeniden başlatılması ve 1967 sınırları içinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması gerektiğini vurguladı.

Avustralya’da 'savaş suçlarını' sızdıran eski avukata hapis Avustralya’da 'savaş suçlarını' sızdıran eski avukata hapis

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakalanması konusunda yetkisinin olmadığı yönündeki açıklamasını da değerlendiren Zaharova, Ermenistan'ın Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne katılmasının ikili ilişkileri olumlu etkilemediğini belirtti.

Ayrıca, Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki gerginlikten de endişe duyduklarını ifade ederek, tarafları itidal ve gerginliği azaltma konusunda adım atmaya çağırdı.

Zaharova ayrıca, Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb'ın Ukrayna'daki savaşın sonlandırılmadan Rusya ile yüksek düzeyde temasların gerçekleşmeyeceği yönündeki açıklamasını da eleştirerek, Finlandiya'nın Rusya karşıtı bir siyaset izlediğini ve bu nedenle ikili ilişkilerin kötüleştiğini belirtti.

Kaynak: birgün