İngiltere'deki bilim insanları, sağlıklı ancak beyaz ekmek gibi görünüm ve tat sunan yeni bir ekmek çeşidi geliştirmeye odaklanıyor.

BBC'nin raporuna göre, beyaz ekmek sevenleri hedefleyen bu proje, gıdaların sağlık yararlarını artırmayı amaçlayan bir hükümet girişimi tarafından destekleniyor.

Araştırmacılar, buğday kepeği ve buğday embriyosunun yanı sıra az miktarda bezelye, fasulye ve tahılları ekmek karışımına eklemeyi planlıyor.

Önceki denemelerde, ekmek üreticileri unlarına kepek ekleyerek beyaz ekmeklerini daha sağlıklı hale getirmeye çalışmıştı ancak tüketicilerin tadını ve dokusunu beğenmediği görülmüştü.

Projenin liderlerinden Aberystwyth Üniversitesi'nden Dr. Catherine Howarth, bilim insanlarının beyaz unun kimyasal bileşimini detaylı olarak incelemeye başladıklarını ifade etti. Dr. Howarth, beyaz ekmeğin lezzetini ve dokusunu korurken, besin değerlerini kepekli ekmeğin seviyesine çıkarmak için hassas bir dengeleme gerektiğini belirtti.

Dikkat Pazartesi Günü Başlıyor: 10 Soruda Hastanede "Onaylı Randevu" Dikkat Pazartesi Günü Başlıyor: 10 Soruda Hastanede "Onaylı Randevu"

Bu dengeleme işlemi, öğütme sırasında çıkarılan buğday kepeği ve buğday embriyosunun daha küçük miktarlarda geri eklenmesini, ayrıca kinoa, tef, sorgum ve darı gibi daha zengin tahılların eklenmesini içeriyor. Yeşil bezelye ve nohut gibi protein açısından zengin bileşenler de ekmeğe katılacak.

Dr. Howarth, "Öğütme işlemi sırasında hangi vitamin ve minerallerin kaybolduğunu tam olarak belirlemek istiyoruz" dedi.

Dr. Howarth'ın geliştirdiği yeni tarifler, un üreticisi Shipton Mill'in ürün geliştirme müdürü Chris Holister tarafından ekmeklere dönüştürülecek.

Son aşamada, yeni ekmek tüketicilere tatlandırılarak, süpermarketlerdeki geleneksel beyaz somun ekmeklerinden ayırt edilebilirliği test edilecek. Ürünün yaklaşık iki yıl içinde İngiltere'deki süpermarket raflarında bulunması planlanıyor.

Kaynak: SÖZCÜ