Avustralyalı gıda bilimi uzmanı Dr. Emma Beckett, sağlıklı zannedilen ancak aslında aşırı işlenmiş olan 6 yiyeceği sıraladı. Bu yiyeceklerin metabolik ve kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini artırdığını belirtti.

  1. Premium Hazır Yemekler: Süpermarketlerde katkısız ve premium etiketleriyle satılan birçok yemeğin aşırı işlenmiş olduğuna dikkat çekti. İlave koruyucu, stabilizatör ve yüksek oranda tuz içerebilecekleri uyarısında bulundu.

  2. Bitki Bazlı Sütler: Laktoz ve hayvansal gıdalar içeren sütlerin yerine geçen bitki bazlı ürünlerin de ultra işlenmiş gıda kategorisinde olduğunu belirtti. Yüksek ısıda işleme tabi tutulduklarını ve sonradan bileşenlerin eklendiğini söyledi.

  3. Et Muadilleri: Bitki bazlı olmalarına rağmen, et muadili ürünlerin de sağlık açısından faydalı olmayabileceğini vurguladı.

    Antalya'da Anadolu Vaşağı Görüntülendi Antalya'da Anadolu Vaşağı Görüntülendi
  4. Öğün Yerine Geçen İçecekler: Doğal gıdalardaki faydalı bileşenlerden yoksun olduklarını ve hastalık durumunda kişiye kolaylık sağlayabileceğini ancak dengeli beslenme için doğal gıdalarla tüketilmesi gerektiğini söyledi.

  5. Kahvaltılık Gevrekler: Az işlenmiş ve düşük şeker oranına sahip gevreklerin sağlıklı olduğunu ancak bazı karışık gevreklerde işlenmiş bileşenler ve yüksek şeker oranları bulunduğunu belirtti.

  6. Granola ve Protein Barları: Ultra işlenmiş gıdalar olduğunu ve yüksek tuz içerdiklerini söyledi. Bazılarının ise şeker ve katkı maddeleri içerebileceğine dikkat çekti. Ancak ana öğünler yerine sağlıksız atıştırmalıklar olarak tüketildiğinde daha az zararlı olabileceklerini ifade etti

Kaynak: ındependent