Slovakya'da cumhurbaşkanı seçimi, adayların yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması nedeniyle 6 Nisan'da yapılacak ikinci tura kaldı.

Netanyahu Hamas'ın Ateşkes Önerisine İlişkin Açıklamalarda Bulundu Netanyahu Hamas'ın Ateşkes Önerisine İlişkin Açıklamalarda Bulundu

İlk turda 9 aday yarıştı ve muhalefetin desteklediği eski diplomat Ivan Korcok, resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 42,5'ini alarak seçimi önde tamamladı. İktidarın desteklediği aday Meclis Başkanı Peter Pellegrini ise oyların yüzde 37'sini aldı. Her iki aday da rakiplerine ciddi bir fark atarken, yüzde 50'nin üzerine çıkamadıkları için seçim ikinci tura kaldı.

Slovakya Seçim Kurulu, ilk tur için seçmenlerin yüzde 51,9'unun sandığa gittiğini duyurdu. İlk tur sonuçlarına göre, Korcok ile Pellegrini arasında geçecek olan ikinci tur sonucunda ülkenin yeni cumhurbaşkanı belirlenecek.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın da belirleyici olduğu seçimde, uzmanlar Korcok'u Ukrayna yanlısı olarak tanımlarken, iktidara yakın Pellegrini'nin ise Rusya yanlısı dış siyasete destek verebileceği görüşünde. Bu durum, ikinci turda seçmenlerin tercihlerini şekillendirebilecek önemli bir faktör olarak öne çıkıyor

Kaynak: BirGün