Kamuda Tasarruf Çalışmaları Hızlanıyor: Bakan Şimşek Tarih Verdi Kamuda Tasarruf Çalışmaları Hızlanıyor: Bakan Şimşek Tarih Verdi

Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı.

Yılın ilk toplantısını yapan PPK, politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkardı.

Bu nedenle Merkez Bankası art arda 8 toplantıda faiz oranlarını artırdı.

Ekonomistler ayrıca TCMB'nin politika faizini 250 baz puan artırmasını bekliyordu.

MERKEZ BANKASI'NIN KARAR METNİ

OAG'nin karar metninde şu ifadelere yer verildi:

"Aralık ayında genel enflasyon, son Enflasyon Raporu'ndaki görünüme paralel olarak arttı. Yurt içi talebin mevcut düzeyi, hizmet fiyatlarındaki katılıklar ve jeopolitik riskler enflasyonist baskıları canlı tutuyor.

Öte yandan kısa vadeli göstergeler, parasal sıkılaşmanın finansal koşullara yansımasıyla birlikte yurt içi talep dengesinin beklenen enflasyondaki düşüş süreciyle uyumlu olduğuna işaret ediyor.

Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyat davranışlarındaki sınırlı iyileşmenin devam ettiğini değerlendiriyor. Dış finansman koşulları, güçlenen rezervler, cari dengedeki iyileşme ve Türk lirası varlıklara olan talep, döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkı sağlamaya devam ediyor.

Bu çerçevede aylık enflasyonun ana eğilimi aşağı yönlü seyrini sürdürmüştür.''

"PARASAL SIKILIK DÜZEYİNE ULAŞILDI"

Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini dikkate alarak, enflasyonla mücadele için gerekli parasal sıkılaştırma seviyesine ulaşıldığını ve bu seviyenin gerektiği sürece korunacağını değerlendirdi.

Kurul, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş görülene ve enflasyon beklentileri beklenen aralığa yaklaşana kadar politika faizinin mevcut seviyesinin korunacağını değerlendirdi.

Enflasyon görünümüne ilişkin ciddi ve kalıcı risklerin varlığı halinde parasal sıkılaştırma gözden geçirilecektir.

"MİKTARSAL SIKILAŞMA DEVAM EDECEK"

Konsey, piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırmak ve makro-finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçeveyi düzene sokuyor.

Sadeleşme süreci doğrultusunda Konsey, kredi arzı ve mevduat faizlerinde yaşanabilecek dalgalanmalara rağmen parasal aktarım mekanizmasını makro ihtiyati kararlarla destekleyecektir.

Konsey, faiz kararlarının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini desteklemek amacıyla kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak niceliksel sıkılaştırmaya devam edecek.

Konsey, parasal ayarlamaların gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini azaltacak ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşacak parasal ve finansal koşulları sağlamaya yönelik politika kararlarını belirlemeye devam edecek.

Enflasyon göstergeleri ve ana eğilimi yakından takip edilecek ve Konsey, fiyat istikrarı temel hedefi doğrultusunda elindeki tüm araçları güçlü bir şekilde kullanmaya devam edecektir.

Konsey, kararlarını öngörülebilir, şeffaf ve veriye dayalı bir çerçevede almaya devam edecektir."

2023'TE FAİZ 34 PUAN ARTTI

Geçen yıl Merkez Bankası faiz oranlarını toplam 34 puan artırdı.

Merkez Bankası Haziran toplantısından bu yana para politikasını sıkılaştırdı.

Merkez Bankası Haziran toplantısında faiz oranlarını daha da artırdı ve 27 ay sonra indirim sürecini tamamladı.

Yeni Cumhurbaşkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk kez haziran ayında toplanan kurul, resmi faiz oranını 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkardı.

Temmuz ayı toplantısında Merkez Bankası referans faiz oranını 2,5 puan artırarak %17,50'ye çıkardı.

Merkez Bankası Ağustos toplantısında faiz oranlarını artırmaya devam ederek 7,5 puanlık artışla yüzde 25'e çıkardı.

Eylül toplantısında resmi faiz oranı 500 baz puan artırılarak %25'ten %30'a çıkarıldı.

Ekim ayında faiz artırmaya devam eden Merkez Bankası, faiz oranlarını yeniden 500 baz puan artırarak yüzde 35'e çıkardı.

Kasım toplantısında resmi faiz oranı 500 baz puan artırılarak %35'ten %40'a çıkarıldı.

Aralık toplantısında faiz oranı 250 baz puan artırılarak %42,50'ye çıkarıldı.

Kaynak: NTV