Sudan'da devam eden iç savaşın ortasında, Sudan Ordusu, Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) kontrolündeki ulusal radyo ve televizyon binasını ele geçirdiğini duyurdu. Sudan Ordusu'nun yaptığı açıklamada, "Silahlı Kuvvetler, diğer düzenli kuvvetler ve onlarla omuz omuza veren halkımız, Sudan milletinin hafızası ve vicdanı olan Ulusal Radyo ve Televizyon Kurumunun binasını, (HDK Komutanı Muhammed Hamdan) Dagalu ailesinin terörist milislerinden ele geçirmeyi başarmıştır." ifadesine yer verildi.

Sudan Ordusu'nun başkent Hartum'un Umdurman kentinde yürüttüğü operasyonlarda ciddi ilerlemeler kaydettiği belirtiliyor. Ancak, BM'nin ateşkes çağrılarına rağmen taraflar arasında yaşanan çatışmalar, iç savaşın devam ettiğini gösteriyor.

Brezilya'da Sel Faciası: 10 kişi öldü, 21 kişi kayıp! Brezilya'da Sel Faciası: 10 kişi öldü, 21 kişi kayıp!

Nisan 2023'ten bu yana devam eden çatışmalarda BM'nin ateşkes çağrılarına rağmen taraflar arasında ramazan ayının ilk günlerinde çatışmalar yaşanmıştı. Sudan Ordu Komutan Yardımcısı Korgeneral Yasir el-Ata, ramazan ayında ateşkes olmayacağını açıklamış ve HDK'nin başkent Hartum'un yanı sıra Darfur, Kurdufan eyaletleri ve Beyaz Nil'deki kontrol ettiği bölgelerden çekilmesi durumunda ateşkes müzakerelerine geçilebileceğini belirtmişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 10 Mart'ta, Sudan'da ramazan boyunca ateşkes yapılmasına ilişkin bir karar tasarısı kabul etmişti. Ancak, taraflar arasındaki çatışmalar devam etmektedir. Sudan'daki iç savaşın başlangıcından bu yana 13 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 6 milyon kişi ülke içinde yerinden edilmiş, 1,7 milyon kişi ise çevre ülkelere sığınmıştır.

Kaynak: haberler.com