Tayvan'ın doğu kıyısındaki Hualien kentinin 18 kilometre güneyinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem sonrasında büyük bir kurtarma operasyonu başlatıldı. İlk belirlemelere göre 9 kişinin yaşamını yitirdiği ve 882 kişinin yaralandığı bildirildi. Bunun yanı sıra, 70'ten fazla kişinin enkaz altında olduğu kaydedildi.

Deprem sonucunda Hualien ve çevresinde toplam 125 binanın hasar gördüğü veya yıkıldığı rapor edildi. Suhua Otoyolu'nda çöküntüler nedeniyle ulaşımın kapandığı ve Taoyuan Uluslararası Havalimanı'nda tavanın bir kısmının çöktüğü belirtildi. Kara yollarında da heyelanlar yaşandığından dolayı ulaşım aksadı.

Tayvan'ın elektrik ve internet altyapısında da kesintiler yaşandı, ancak yerel saatle 10.30 itibarıyla kesintilerin büyük bölümünün giderildiği bildirildi. Tayvan Yüksek Hızlı Tren Şirketi, tren kazası veya altyapı hasarı yaşanmadığını, ancak seferlerin geçici olarak durdurulduğunu duyurdu. Taipei'de metro seferlerine ara verilirken okullar tatil edildi.

Tayvan'ın çip devi olan TSMC, tedbir amacıyla bazı fabrikalarını tahliye etti ve üretime ara verdi. Ancak şirket, herhangi bir personel kaybı veya üretim alanında hasar olmadığını bildirdi.

Tayvan lideri Tsai Ing-wen, hayat kurtarmanın öncelik olduğunu vurgulayarak orduya kurtarma çalışmalarına destek verme talimatı verdi. Başkan Yardımcısı Lai Ching-te ise acil durum merkezi kurulduğunu duyurarak vatandaşların sakin olmalarını istedi.

Gazze'de 34 bin 622 kişi hayatını kaybetti! Gazze'de 34 bin 622 kişi hayatını kaybetti!

Japonya'da Okinawa ve Miyako adaları için tsunami uyarısı yapıldı ancak daha sonra uyarı kaldırıldı. Filipinler'de de tsunami tehlikesi nedeniyle kıyı bölgelerinin boşaltılması uyarısı yapıldı.

Tayvan, daha önce 1999 yılında Taipei'nin güneyindeki Jiji'de meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremde büyük bir kayıp yaşamıştı. Bu depremde yaklaşık 2 bin 400 kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: HABERLER.COM