Kamuda Tasarruf Çalışmaları Hızlanıyor: Bakan Şimşek Tarih Verdi Kamuda Tasarruf Çalışmaları Hızlanıyor: Bakan Şimşek Tarih Verdi

Hafize Gaye Erkan'ın istifasının ardından yeni başkan Fatih Karahan'ın açıkladığı ilk faiz kararında piyasada herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Daha önce yapılan açıklamalara ve TCMB'nin son faiz kararındaki açıklamalara göre resmi faiz oranının %45 seviyesinde sabit kalması bekleniyor.

Sonuç olarak, yüksek enflasyon ortamının Mayıs ayında da devam etmesi, TCMB'nin ise sıkı para politikasını sürdürmesi bekleniyor. Ancak merkezin yüksek faiz politikasının yanı sıra enflasyonla mücadelede çeşitli araçları da devreye sokmaya çalıştığı görülüyor.

Piyasadaki likidite bolluğu nedeniyle son dönemde mevduat faiz oranlarında düşüş yaşandı. Merkez Bankası daha sonra zorunlu karşılık oranlarını değiştirdi. Alınan kararla KKM hesapları için zorunlu karşılık oranı 6 aya kadar vadeli olmak üzere %30'dan %25'e indirildi. Yabancı para hesaplar için zorunlu karşılık oranı %4'ten %8'e çıkarıldı. Bu tedbirlerin ardından beş haftadır çekilen mevduat faizleri yeniden yükselmeye başladı.

Bugün yurtdışındaki diğer önemli ekonomik veriler arasında Euro Bölgesi tüketici fiyatları endeksi verileri ve ECB toplantı tutanakları yayınlanacak. ABD'de haftalık işsizlik başvuruları açıklanacak. Bunun yerine Avrupa ve ABD'deki ana PMI verileri takip edilecek.

Kaynak: İNVESTİNG