FIBA EuroBasket 2025 Elemeleri B Grubu'nda İtalya ve İzlanda ile karşılaşacak erkek milli takımımız, hazırlıklarını sürdürdüğü Sinan Erdem Spor Salonu'nda medya günü düzenledi.

YENİ BİR YAPILANMA

Ataman, erkek basketbol takımının son dönemde başarısız sonuçlar aldığını ancak yeni bir yapılanma arayışında olduklarını belirterek, şöyle konuştu: “2023'te Avrupa Şampiyonası'nın tadını hala taşıyoruz. İyi bir takımımız vardı, tek eksiğimiz Ömer Faruk Yurtseven'di ve orada neredeyse finali, hatta şampiyonluğu kaybediyorduk. İlk kez yeni bir takımla büyük bir turnuvaya katıldık, dolayısıyla görevi devralalı 34 ay oldu. Fransa karşısında mucizevi bir yenilgi yaşayarak hayallerimizi gerçekleştiremedik. Şimdi elbette düzelteceğiz.

Aslında biz buna tazminat demiyoruz. Sonuçta havada kalamadık, yani madalya alamadık ama artık giderek tecrübe kazanan, giderek yıldızlaşan isimlerimiz var. Özellikle NBA oyuncularımız daha sık oynamaya başladı.

Mesela Alperen NBA yıldızı oldu, Ömer Faruk bu sezon forma giyiyor, Cedi de San Antonio'da oynamaya başladı. Onur Alp, G Laegue'de gelişiyor ve çok iyi oynuyor. Furkan, "Evet transfer olduğu takımdan ayrılmış olabilir ama milli takımın son döneminde en çok çalışan, en iyi performansı gösteren oyuncumuzdu."

'BİZİM TAKIMIMIZIN BİR İSKELETİ VAR'

NBA yıldızlarının play-off'lara katılamayacaklarına değinen Ergin Ataman, şunları söyledi: "Milli takım formasıyla yeniden burada olmak heyecan verici ve gurur verici. Perşembe günü İtalya'da İtalya, Pazar günü ise İzlanda ile karşılaşacağız.

Kadromuzu şu anda Türkiye liglerinde en iyi formda olan oyunculardan yola çıkarak oluşturmaya çalışıyoruz. Bazıları kayıp. Takımıyla şampiyonlukta çok fazla şansı olmasa da milli takıma taktiksel katkı sağlayacağına inandığımız isimleri de kadromuza dahil ediyoruz.

Elbette bu pencere oyunları antrenörler için kolay oyunlar değil. Ekibimizin bir iskeleti var. NBA'de oynayan oyuncular bu Avrupa şampiyonasında oynayamayacak.

Bu sadece bizim takımımız için değil, şampiyonaya katılan tüm takımlar için geçerli. Bu durumu sorgulamak gerekiyor. Bizim için dezavantajdır. Çünkü biz NBA'de en fazla oyuncuya sahip ülkelerden biriyiz" dedi.

'HEDEF AVRUPA ŞAMPİYONASI'NDA MADALYA'

Deneyimli teknik adam, EuroLeague ile FIBA ​​arasındaki zamanlama sorununun bir ölçüde çözüldüğünü belirterek, “Sonunda bu sezon EuroLeague oyuncularımızı kullanabileceğiz. Sertaç Şanlı'yı eskiden kullanamıyordum ama artık Türkiye'de kullanacağız.

Yeni Nesil Yapay Zeka Tahmin Yaptı: Galatasaray mı Fenerbahçe mi Kazanacak Yeni Nesil Yapay Zeka Tahmin Yaptı: Galatasaray mı Fenerbahçe mi Kazanacak

Hedefimiz iyi başlayıp Avrupa Şampiyonası'na gitmek. Ama tabii ki bir gerçek var ki, 4 takımlı bir grupta artık bu gruptan çıkmak zorundayız. İtalya çok güçlü bir takım ama Macaristan ve İzlanda'ya bakarsak Türk basketbol takımının hangi takımı kullanırsa kullansın bu takımları bir kez aşıp şampiyonluğa ulaşması gerekiyor.

Adım adım ilerleyeceğiz, büyük hedef Avrupa Şampiyonası'nda madalya kazanmak. Onun için buradayım. Yani artık mesele sadece eleme maçlarında boy göstermek ve onları geçmek değil. Ana amacımız benim temel kişisel hedefimdir; Kariyerimde özlediğim şey milli takımlarda madalya kazanmak. Bu nesille bunu başarabileceğime inanıyorum” dedi.

'UMARIM TÜRK OYUNCU OLARAK KULLANABİLİRİZ'

Ergin Ataman, alım için Tarık Biberovic'i seçtiğini ve oyuncunun iyi bir gelişim gösterdiğini belirterek, şunları söyledi: “Tarık Biberovic çok ciddi bir gelişim gösterdi. Son iki yılda, özellikle bu yıl, performans açısından daha iyi oynadı. Euroleague’de bile önemli dakikalar kazanıyor. Ben de devam edeceğim. Tarık'ı bu pencere maçlarında kullanacağız. Kendisi genç bir oyuncu.

akıma katkı sağlayacağını düşünüyorum. Uzun yıllardır Türkiye'de oynuyor. Umarım Tarık Biberovic'i acemi oyuncu yerine Türk oyuncu olarak kullanabiliriz. Ercan Osmani örneğinde olduğu gibi. 

Diğer oyuncularımızın da tam kadroya dahil olmasıyla birlikte Avrupa'dan ya da NBA'den alınacak, takımın bir adım daha atmasına yardımcı olacak bir oyuncuya kapımız açılacak. "Bu da planlarımız arasında" yorumunu yaptı.

'FURKAN BUGÜN GELSE HEMEN KADROYA ALIRIM'

Furkan Korkmaz'ın durumuna ilişkin konuşan Ataman, şunları söyledi: “Şimdi Furkan Korkmaz'dan bahsederseniz, milli takım açıklandıktan sonra NBA'de bir takas yaşandı. Daha sonra takaslandığı kulüp Furkan'ı serbest bıraktı ancak Furkan artık bir NBA oyuncusu ve NBA sözleşmesi var. Ve NBA'de bildiğiniz gibi bu tür oyuncular takas ediliyor ve bir hafta, iki hafta bekliyorlar. Sonra yeni bir takımla sözleşme imzalıyorlar.

Zaten NBA, oyuncularının Avrupa'da oynamasına izin vermiyor. Bu yüzden Furkan'ı kadroya alamadık. Furkan yani bugün gelse, bugün bu imkan olsa Furkan'ı hemen işe alırdım. Çünkü Furkan büyük bir özveriyle bizimle birlikte bir Avrupa Şampiyonası düzenledi.

Yaz Olimpiyatları elemelerinde milli takımımızın yanındaydı. Milli takımımızla hazırlık maçları oynadı ve burada turnuvaya canı gönülden katıldı. O yüzden sistem bizi buraya yönlendirdi artık. O yüzden Furkan yok, yoksa Furkan'ın gelip buradaki ekibin bir parçası olmasını isterdim.

Bu Furkan Korkmaz durumu bir hafta önce yaşanmış olsaydı Furkan iyi bir EuroLeague takımında kendine yer bulabilirdi. "O zaman Furkan'ı milli takımda kullanabilirdik" dedi.

Kaynak: karar