Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Türkiye Sahalara Döndü Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Türkiye Sahalara Döndü

Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat artışlarının önlenmesi ve iç piyasanın düzenlenmesi amacıyla yeni yılda bir dizi kuralı yürürlüğe koyacağını duyurdu.

Açıklamada, 1 Ocak 2024'ten itibaren yürürlüğe girecek Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklere yer verildi. Bu kapsamda catering hizmeti veren restoran, trattoria, kafe, pastane ve benzeri işletmelerde fiyat ve menü bilgileri giriş kapısının önünde ve hizmet verilen masaların üzerinde kolaylıkla görülebilecek şekilde asılacaktır. ve tüketiciler tarafından okunuyor.

Üretici, tedarikçi ve perakendeciler arasındaki ilişkilerde; Bazı konu ve faaliyetler “haksız ticari uygulamalar” olarak tanımlanarak bu tür uygulamalar yasaklanmıştır. Ayrıca tarım ve gıda ürünleri ticari ilişkilerinde "nihai dağıtıcının üretici veya tedarikçiye yapacağı azami ödeme koşulları" yeniden tanımlandı. Bu bağlamda:

Üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilecek tarım ve gıda ürünlerinin temininde ödeme süresi "45 gün" olarak belirlendi. Alacaklının büyüklüğü borçlununkinden küçük olması durumunda küçük işletme alacaklılarını korumak için bu süre "30 gün" olarak belirlendi.

Üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulmayan tarım ve gıda ürünleri tedariklerinde, alacaklının tedbirinin borçlunun tedbirinden düşük olması halinde ödeme süresi aynı anlamda "60 gün" olarak belirlendi. .

Tüketim malı satışına izin verilmiş olup, 200'den fazla şubesi ve 250 metrekarenin üzerinde yüzölçümü olan zincir mağazaların şubelerinde tıbbi-beslenme tedavisi gerektiren hastalıklara yönelik gıda ürünleri satma zorunluluğu getirildi.

İKİNCİ EL MOTORLU TAŞITLAR VE TAŞINMAZLAR İÇİN DÜZENLEME

İkinci el motorlu kara taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik ve Gayrimenkul Ticareti Hakkında Yönetmelik'te yapılan değişiklikle, yanıltıcı ve yanıltıcı reklamların önlenmesi amacıyla otomotiv ve emlak sektörlerindeki reklam platformlarına kimlik ve iletişim doğrulama zorunluluğu getirildi. reklamverenlerin bilgilerini ve reklam verme yetkilerinin olup olmadığını kontrol edin.

Uygulaması 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren başlayacak olan bu hükmü ihlal eden reklam sitelerine, reklam başına 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari yaptırım uygulanacağı düzenlendi.

OTOMOTİV SEKTÖRÜNE YÖNELİK DÜZENLEME

Üreticinin veya distribütörün tavsiye ettiği perakende satış fiyatından daha yüksek bir fiyatla kullanılmış motorlu araçların reklamının yapılması yasaktır. Söz konusu düzenlemenin uygulama süresi 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılmıştır.

6 ay-6 bin kilometre yönetmeliği olarak bilinen ikinci el araç pazarlama ve satış limiti, hem yetkili satıcılar hem de bireysel satıcılar için (yılda en fazla 3 adet) 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatıldı.

Yetkili otomobil satıcılarının da vatandaşların araçlara ulaşmasını zorlaştıracak faaliyetlerde bulunması engellendi.

Motosikletler de 6 ay 6 bin kilometre yönetmeliğine dahil. Ayrıca 6 ay 6 bin kilometrelik pazarlama ve satış sınırlamasını ihlal eden noterler tarafından ticari faaliyet kapsamında satışların engellenmesi uygulamasına motosiklet satışının da dahil edilmesi kararlaştırıldı.

E-TİCARET DÜZENLEMELERİ

Düzenlemelerle birlikte pazaryeri satıcıları, verilerini istedikleri zaman diğer e-ticaret pazaryerlerine aktarabilecek. Kendi markaları altında malları satışa sunan veya satışına aracılık eden veya ekonomik ilişki sürdürdüğü piyasalara ilişkin kurallar bir kez daha düzenlendi.

Büyük ölçekli e-ticaret pazaryerlerinin pazar gücünü kötüye kullanmasını önlemek amacıyla pazaryeri web sitesi üzerinden yapılan satışlar ve elektronik ortamda yapılan satışlar hariç olmak üzere pazaryerlerinin bankacılık ve ödeme hizmetlerine ve nakliye faaliyetlerine kısıtlamalar getirildi. veya fiziksel olarak.

ANONİM ŞİRKET DÜZENLEMESİ

1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Türk Ticaret Kanunu'na tabi anonim ve limited şirketlerin asgari sermaye tutarları artırıldı. Anonim şirketlerde 50.000 liradan 250.000 liraya kadar; Anonim şirketlerde ise 10.000 liradan 50.000 liraya çıkarıldı. Ayrıca sermaye sistemini kabul eden halka açık olmayan anonim şirketlerin asgari başlangıç ​​sermayesi 500.000 lira olarak belirlendi.

Kaynak: KARAR