Ticaret Bakanlığı, 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren İsrail'e bazı ürünlerin ihracatını kısıtlayan bir karar aldı. İnşaat demiri, yassı çelik, mermer, seramik gibi 54 ürün grubunu içine alan bu kısıtlamalar, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına yanıt olarak alındı ve Gazze'de ateşkes ilan edilene ve insani yardımların kesintisiz bir şekilde yapılmasına izin verilene kadar geçerli olacak.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik uzun süredir devam eden saldırılarına ve bunun sonucunda yaşanan büyük kayıplara vurgu yapıldı. Türkiye'nin çatışmaların sona erdirilmesi ve insani yardımların artırılması için diplomatik ve siyasi çabalarda bulunduğu belirtildi. Ancak, İsrail'in uluslararası hukuku çiğnemesine ve BM kararlarını uygulamamasına rağmen hiçbir adım atmaması üzerine bu kısıtlama kararının alındığı ifade edildi.

TÜİK açıkladı: Yıllık enflasyon yüzde 70'e ulaştı TÜİK açıkladı: Yıllık enflasyon yüzde 70'e ulaştı

Açıklamada ayrıca, BM Güvenlik Konseyi, BM Genel Kurulu, BM İnsan Hakları Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı'nın aldığı kararların uygulanmamasının endişe verici olduğu vurgulandı. Türkiye'nin, bu kararların uygulanmasını takip edeceği ve 9 Nisan 2024'ten itibaren belirli ürünlerin ihracatını kısıtlayacağı belirtildi.

Türkiye'nin İsrail'e askeri amaçlarla kullanılabilecek herhangi bir ürünün satışına izin vermediği ve vermeyeceği de açıklamada belirtildi. Türkiye'nin, İsrail'in uluslararası hukuka uyum sağlaması için uluslararası topluma çağrıda bulunduğu ve Filistin'in yanında yer almaya devam edeceği ifade edildi.


İşte İsrail'e ihracatı kısıtlanan 54 ürün grubu...

Kaynak: DÜNYA