TÜRK-İŞ'in Ekim 2023 tarihli "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması" sonuçlarına göre, aile ve bireylerin yaşama maliyetleri ile gıda ve diğer temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliklerini içeren verileri;

"Ekim 2023 itibariyle TÜRK-İŞ'in sonuçlarına göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve yeterli beslenmeyi sürdürebilmesi için gıda harcamaları gereken 'açlık sınırı' 13,648 TL olarak hesaplandı. Ailelerin gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer temel ihtiyaçlar için yapması gereken toplam harcama miktarını ifade eden 'yoksulluk sınırı' ise 44,573 TL olarak belirlendi.

Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 17,803 TL olarak hesaplandı.

Araştırmaya göre, gıda fiyatlarına bakıldığında süt ve peynir fiyatlarının sabit kaldığı, ancak yoğurt fiyatlarının %11 arttığı görüldü. Et fiyatlarında büyük bir artış yaşanmamış, hamsi fiyatlarında ise hafif bir düşüş gözlemlenmiş. Deniz balıklarının kilogram fiyatları ise ortalama 178 TL olarak devam etmiş.

Bakliyat ürünleri arasında en yüksek artış kuru fasulye fiyatlarında yaşanmış, bu ürünün fiyatı %24 artmış. Nohut, yeşil mercimek ve kırmızı mercimek gibi diğer bakliyat ürünlerinde de artışlar yaşanmış; nohut %10, yeşil mercimek %15, kırmızı mercimek %6 artış göstermiş.

KKM'nin yükü bir trilyonu geçti KKM'nin yükü bir trilyonu geçti

Makarna fiyatları %12 artarken, pirinç, bulgur, un ve irmik fiyatlarında ise sınırlı artışlar görülmüş. Ortalama sebze kilogram fiyatı 26 TL, meyve kilogram fiyatı ise 30 TL olarak hesaplanmış. Ayva ortalama 40 TL'ye satılırken, mandalina en düşük fiyatlı meyve olarak 20 TL'den tezgahlarda yer almış.

Yağ fiyatlarında sınırlı artışlar yaşanmış; zeytinyağı ve tereyağı fiyatları %5, ayçiçek yağı fiyatları ise %4 artış göstermiş."(sondakika)

Editör: Haber Merkezi