MGK Toplantısı Bitti: 9 Madde Yayımlandı, Terörle Mücadelede Kararlılık ve Bölgesel İşbirliği Vurgusu MGK Toplantısı Bitti: 9 Madde Yayımlandı, Terörle Mücadelede Kararlılık ve Bölgesel İşbirliği Vurgusu

Araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu'nun suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından ailesi, sanık Oğuz Demir'in gıyabında yargılandığı davada dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar'ın dinlenmesini talep etti. Uğur Mumcu'nun Ankara'daki evinin önünde bombalı saldırıyla öldürülmesinin üzerinden 31 yıl geçti, ancak suikastın faili Oğuz Demir hala yakalanamadı.

Ailenin Talebi:

Mumcu ailesinin avukatı Yalçın Akbal, 30 Mayıs'ta Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşma öncesinde "tevsi-i tahkikat" talebinde bulundu. Bu dilekçe ile soruşturmanın genişletilmesi, iddianamede yer almayan delillerin toplanması ve değerlendirilmesi talep ediliyor. Avukat Akbal, Mehmet Ağar'ın dinlenmesini istedi ve sanık Oğuz Demir'in suikast öncesi ve sonrası karıştığı suçları ve bağlantılarını özetledi.

Oğuz Demir ve İstihbari Bilgiler:

Dilekçede, Oğuz Demir'in Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı cinayeti dahil 11 olaya doğrudan katıldığı, buna rağmen hakkında bilgi sahibi olunamamasının bir "akıl tutulması" olduğu belirtildi. Demir'in 2000 yılında kolluk güçlerinin arasından sıyrılarak kaçması ve izini kaybettirmesi de dile getirildi. Ayrıca, Demir'in İçişleri Bakanlığı'nın arananlar listesinde "Tevhid Selam Kudüs Ordusu Terör Örgütü" üyesi olarak yer aldığı, ancak bugüne kadar yakalanması konusunda ilerleme kaydedilmediği vurgulandı.

Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu ile İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş arasında yapılan görüşmede, Demir'in İran'da olduğu konusunda istihbari bilgi bulunduğu, Çeçenistan'da görüldüğü ve bu süreçte ailesini de yurt dışına çıkardığı bilgisi aktarıldı.

"Bir Tuğla Çekin Duvar Yıkılsın":

Avukat Akbal, cinayetin üzerindeki sır perdesinin aralanması gerektiğini ve 90'larda meydana gelen suikastlerin bir kısmında kamu görevlilerinin de bulunduğunu belirtti. Mehmet Ağar'ın, Mumcu cinayetinin arka planı hakkında bilgi sahibi olduğu iddia edildi. Ağar'ın taziye ziyaretinde Güldal Mumcu'ya "Bir duvar örülüyor sanki" demesine karşılık, Güldal Mumcu'nun "Bir tuğla çekin duvar yıkılsın" yanıtı hatırlatıldı.

Dilekçede, Mehmet Ağar'ın Mahkeme huzurunda dinlenmesi talep edildi ve Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatına müzekkere yazılması istendi.

Kaynak: Karar