Vakalar Artıyor: Kelkit Vadisi En Riskli Bölge Vakalar Artıyor: Kelkit Vadisi En Riskli Bölge

Özellikle de pandemi sonrasında salgın sayılarında artış meydana geldi. Dolayısıyla insanların hastalıklara karşı olan korkuları da arttı. Şimdi ise yeni bir salgın haberleri gündeme bomba gibi düştü. Bu sefer hem koronadan hem de gripten daha tehlikeli olduğu söylendi. Tedbirlerinizi almanızda fayda var. Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Çocuk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Vefik Arıca, konuya ilişkin bazı açıklamalarda bulundu.

UZMAN İSİMDEN YENİ UYARILAR

Eğitim ve öğretim yılının başlaması ile yeni virüsler kendini göstermeye başladı. Tıp Fakültesi Dekanı ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olan Prof. Dr. Vefik Arıca, bu salgınla alakalı açıklamalarda bulundu. Arıca, yeni hastalığın “süper enfeksiyon” olarak adlandırıldığını söyledi. Bu hastalığın özellikle de kış aylarında en çok çocuklarda görüldüğünü dile getirdi.

Arıca, süper enfeksiyon denen bu hastalığın enfekte olan çocukların daha iyileşmeden yeni başka bir enfeksiyonlar karşılaşması ve enfeksiyonun okullarda hızlıca yayılması anlamına geldiğini aktardı. Doktor Arıca, "Eğer bir çocuk enfekte ise, en az 5 gün boyunca okula gitmemeli, bu süre zarfında dinlenmeli, ilaçlarını düzenli olarak kullanmalı ve ancak enfeksiyon taşıyıcılığı tamamen geçtikten sonra doktor gözetiminde okula dönmelidir. Aksi halde süper enfeksiyonlar, bu dönemlerde hızla yayılabilir"  şeklinde konuştu.

GEREKSİZ YERE ANTİBİYOTİK KULLANILMAMALI

Antibiyotik kullanımına dikkati çeken Arıca, özellikle de çocukların gereksiz yere antibiyotik kullanmaması gerektiğini vurguladı. Öte yandan hastalanmış çocukların okula gönderilmemesi, evde güzel bir bakıma tabii tutulmaları gerektiğini söyledi. Hastalanmış çocuklara bol sıvı takviyesi öneren Arıca, yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı besinler verilmesini önerdi.

Okullarda ve sınıflarda süper enfeksiyon hastalığının önlenebilmesi için öğretmenlere de uyarı yapan Arıca, sınıfların sık sık havalandırılması gerektiğini söyledi. Bunun yanı sıra öksüren, hapşıran ve enfekte olduğu düşünülen öğrencilerin ailelerine haber verilmesini tavsiye eden Arıca, en az 5 gün süreyle hasta çocuğun okula gönderilememesini belirtti.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLATIYOR

Birden çok virüsün vücutta bir araya gelmesi sonucunda süper enfeksiyonun ortaya çıktığını ve bağışıklık sistemini zayıflattığını dile getiren Arıca, bu tür enfeksiyonlarda antibiyotik kullanılmaması gerektiğini de belirtti. Antibiyotik öncesinde mutlaka bir doktora başvurulmasını belirtti.

Bu yeni enfeksiyonun genelde solunum yoluyla, hapşırma, temas yoluyla ve el hijyeninin yetersiz olması nedeniyle bulaştığını dile getiren Arıca, hijyene önem verilmesi gerektiğini söyledi. Ailelerin, çocukların ellerini sık sık yıkamaları yönünde bilinçlendirme yapmalarını da tavsiye etti.

(karar)

Editör: Haber Merkezi