Yapay zeka uygulamalarının iş dünyasındaki hakimiyeti artarken, gençler gelecek vaat eden mesleklerin arayışına girdi. Avrupa Birliği Proje Uzmanı Gökhan Turgut Ünal, yapay zekanın yaygınlaşmasıyla birlikte günümüzdeki birçok mesleğin yok olacağını ve yerine başka iş kollarının doğacağını söyledi. Bunların başında ise yapay zeka mühendisliği geliyor.

YAPAY ZEKA BENİMSENMEYE BAŞLIYOR

Yapay zeka, rutin işleri otomatikleştirerek, karar almayı kolaylaştırarak ve operasyonel süreçleri hızlandırarak iş dünyasında önemli bir yere sahip olmuştur. Günümüzde, birçok şirket, stratejilerini yapay zeka üzerinden oluşturuyor ve hemen hemen her sektörden oyuncular, verimliliklerini artırmak ve çevik bir yapı oluşturmak için yapay zeka uygulamalarını benimsemeye başlıyor.

Gökhan Turgut Ünal, yapay zekanın yaygınlaşmasıyla birlikte günümüzdeki birçok mesleğin yok olacağını ve yerine başka iş kollarının doğacağını söyledi. Geleceğin mesleğinin yapay zeka mühendisliği olduğunu belirten Ünal, bu alanda eğitim alanların gelecekteki iş imkanlarının artacağını söyledi.

'GELECEKTE İŞ İMKANI ARTABİLİR'

Yapay zeka mühendisleri, yapay zekanın geliştirilmesi, uygulanması ve bakımı süreçlerinde yer alırlar. İlerleyen yıllarda, yapay zeka mühendisliğinin, teknolojinin hızlı gelişimiyle birlikte daha da önem kazanacağı öngörülüyor. Gençler, yapay zeka mühendisliği gibi geleceğin vaat eden meslekleri araştırarak, kariyerlerine yön veriyorlar. Yapay zeka, iş dünyasında hızla yaygınlaşırken, bu alanda eğitim alanların gelecekteki iş imkanları da artacak gibi görünüyor.

"İSTİHDAM AÇIĞI OLUŞABİLECEK MESLEKLER "

İş dünyası yapay zekayla yeniden şekillenirken, temelde insan merkezli tasarım ile bilgisayar ve makine bilimini birleştirmeye dayanan yapay zeka mühendisliğinin öneminin de artacağını söyleyen AB Proje Yönetimi Okulu Kurucusu Gökhan Turgut Ünal, "Bu işi yapabilecek niteliklere sahip bireylere ihtiyaç duyulacak. Fiziksel iş gücüne artık gerek kalmayacak ve yapay zeka uygulamalarını iş süreçlerine entegre edebilen, analitik düşünebilen uzmanlar öne çıkacak” ifadelerine yer verdi. Ünal, yapay zeka mühendisliği dışında istihdam açığı oluşabilecek meslekleri ise şu şekilde ifade etti:

“Sürdürülebilirliğin gün geçtikçe kritik hale gelmesi çevre ve iklim değişikliği uzmanlığına da ihtiyacın artacağını gösteriyor. Yine teknolojiyle hayatımıza giren mesleklerden e-spor oyunculuğu, dünyanın dört bir yanından kişilerin internet aracılığıyla buluşup takımlar kurarak spor müsabakaları yaptığı hem fiziksel hem zihinsel çaba ve beceri gerektiren bir meslek dalı olarak popülerliğini sürdürecek. Metaverse dünyası da farklı sektörlerden şirketlerin ana faaliyet alanına dönüşecek."

“DUYGU VE ÖNSEZİ GEREKTİREN MESLEKLERİ YOK EDEMEZ”

Yapay zekanın, her ne kadar birçok mesleği dönüştürse de insanların duygu ve organizasyon yeteneğinin ön plana çıktığı işlerde etkisinin az olduğunu söyleyen Ünal şu açıklamalarda bulundu:

"Örneğin, insan kaynakları ya da öğretmenlik. Bugün her ne kadar online eğitimler yaygınlaşsa da insan etkileşimi hiçbir zaman değer kaybetmiyor. Dolayısıyla gençlerin geleceği öngörerek kendilerini ilgi alanlarına göre yetiştirmeleri, seçtikleri alanda yeterli fırsatları ülkelerde deneyim kazanmaları hala mümkünken, biz de platformumuzdaki içeriklerle geleceğini yurt dışında kurmak isteyen gençlerin sorularına yanıt bulmalarını sağlıyoruz. Onlara profesyonel ekibimizle rehberlik ediyoruz. 18-30 yaş arasındaki gençlere yurt dışındaki fırsatları, projeler, burs, iş ve staj ilanları konusunda hizmet sunuyoruz.”(karar)

Xiaomi, elektrikli SUV modelini 2024'te sunacak Xiaomi, elektrikli SUV modelini 2024'te sunacak

Editör: Haber Merkezi