Türkiye İsrail'le ticaretini tamamen durdurma kararı aldı Türkiye İsrail'le ticaretini tamamen durdurma kararı aldı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ikinci yılına yaklaşırken, Fransa'nın yeni Dışişleri Bakanı Stéphane Sejourne, destek amacıyla ilk resmi yurt dışı gezisi için bugün Ukrayna'nın başkenti Kiev'e geldi.

AFP'nin haberine göre, Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Stephane Séjourne, Fransa'nın diplomatik çabalarını sürdürmek ve Fransa'nın müttefiklerine ve sivil halka olan bağlılığını yeniden teyit etmek için Kiev'e gelecek." "İlk yolculuğuna çıktı" dedi.

Perşembe günü hükümet değişikliğinde Catherine Colonna'nın yerini alan Sejourne, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky ile görüşecek. Colonna'nın aksine, mesleki diplomatik deneyimi olmayan 38 yaşındaki Sejourne, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yakın müttefiki ve cumhurbaşkanının Rönesans partisinin genel sekreteri.

Dün resmen iktidara geldiğinde Sejourne, neredeyse iki yıldır Rus birliklerinin işgaliyle mücadele eden Ukrayna'yı kararlı bir şekilde desteklemeye devam edeceğine söz verdi. "Ukrayna'ya yardım etmek demokrasinin zaferini garantilemek anlamına gelir" dedi.

FRANSA'DAN UKRAYNA'YA MALİ YARDIM DEVAM EDİYOR

Kasım ayında yayınlanan parlamento raporuna göre Fransa'nın Ukrayna'ya askeri desteği 3,2 milyar avro (3,5 milyar dolar) tutarında. Batı'nın Ukrayna'ya ilk desteği bazı gözlemcileri şaşırttı ancak bu destek sürdükçe destekçiler arasında çatlaklar ortaya çıktı.

Kiel Enstitüsü'nün Aralık ayında yaptığı araştırmaya göre, Ağustos ve Ekim 2023 arasında Ukrayna'ya vaat edilen yardım, 2022'nin aynı dönemine göre neredeyse %90 düşerek savaşın başlangıcından bu yana en düşük noktasına ulaştı. AB'nin 50 milyar euroluk (55 milyar dolar) yardım paketi Brüksel'de askıda kalırken, ABD Kongresi Ukrayna'ya daha fazla yardım gönderilmesi konusunda bölünmüş durumda.

RUS'UN HAVA SALDIRILARI DEVAM EDİYOR

Başkan Zelensky, yardımdaki herhangi bir gecikmenin savaşın gidişatına ciddi şekilde zarar verebileceği konusunda uyardı. Aynı zamanda ülkesi yenilenen Rus hava saldırılarıyla karşı karşıyayken, daha fazla hava savunması oluşturulması için de baskı yapıyor.

Rusya, son bombalama saldırısında gece boyunca Ukrayna'ya 40 füze ve insansız hava aracı fırlattı. Hava kuvvetleri, "Toplamda 40 düşman hava saldırı aracının kaydedildiğini" belirterek, 8 füzenin imha edildiğini ekledi.

Kaynak: KARAR